Linkovi

Rumsfeld: Samo zračna sila neće biti dovoljna protiv Iraka (30/7/02) - 2002-07-30


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld odbacuje sugestije da bi zračni napadi Sjedinjenih Država na Irak bili dovoljni za uništenje lokacija s kemijskim, biološkim i nuklearnim oružjima.

Gospodin Rumsfeld kaže da su mnoga iračka postrojenja za proizvodnju oružja masovnog uništenja duboko ukopana, te bi ih bilo teško uništiti samim zračnim napadima. Isto tako, kaže američki ministar obrane, Iraku su značajno koristile informacije o taktikama sakrivanja, dobijene od američkih špijuna, koji su prebjegli u Sovjetski Savez ili Rusiju. Bez potanjeg objašnjavanja ove tvrdnje, gospodin Rumsfeld je kazao da se, uz zakopana postrojenja, neki irački pogoni za proizvodnju oružja masovnog uništenja nalaze u mobilnim prikolicama, što ih čini vrlo teškim ciljem za napad iz zraka.

"Biološki laboratorij može biti smješten u kamp-prikolici i svejedno proizvoditi biološke agense i pritom biti pokretan i izgledati kao i svaka druga prikolica. Prema tome, tvrdnja da je lako jednostavno ih napasti iz zraka pokazuje nerazumijevanje stanja na terenu."

Tijekom razgovora s novinarima u sjedištu zapovjedništva združenih snaga američke vojske, u Suffolku, u Virginiji, gospodin Rumsfeld je također osporio novoobjavljeno izvješće da je mnogim američkim visokim časnicima draži nastavak politike ograničavanja Iraka, nego da se pokrene napad s ciljem uklanjanja iračkog čelnika Saddama Husseina s vlasti. Neka druga novija izvješća iznose navodne planove za moguću američku vojnu akciju, uključujući i onu s masovnom invazijom u kojoj bi bilo angažirano 250 tisuća vojnika. Takva izvješća navela su ministra obrane da zatraži provođenje istrage o mogućem odavanju vojnih tajni medijima.

XS
SM
MD
LG