Linkovi

Tjedan porobljenih nacija (21/7/02) - 2002-07-29


U tjednu od 21. do 27. srpnja, Sjedinjene Države obilježavaju "Tjedan porobljenih zemalja". Ova redovna godišnja tradicija započela je tijekom hladnog rata kako bi se pokazala solidarnost Amerike s narodima u zemljama pod kontrolom represivnih komunističkih režima. Međutim, kako je rekao predsjednik George W. Bush, "važnost i snaga Tjedna porobljenih zemalja ima odjeka i u današnjem svijetu."

"U previše dijelova svijeta," rekao je predsjednik Bush, "sloboda i neovisnost žrtve su diktatora, motiviranih mržnjom, strahom, osjećajem etničke superiornosti, vjerske netolerancije i ksenofobije. Ovi despoti svojim građanima uskraćuju slobodu i pravdu, koje su urođeno pravo svih ljudi. Neke vlade, - poput onih u Sjevernoj Koreji, Iraku, i Iranu - izgladnjuju svoje građane, oduzimaju im pravo glasa, trguju terorom i prijete svijetu oružjima masovnog uništenja," rekao je gospodin Bush. "Na mnogim drugim mjestima, - od Burme, preko Bjelorusije i Kube, do Zimbabwea -, ljudima su uskraćena temeljna prava slobode govora, a svakidašnji život im guši strah od tajne policije."

Tijekom Tjedna zemalja u zarobljeništvu, rekao je predsjednik Bush, Sjedinjene Države ponovno izražavaju svoju "solidarnost i podršku za narode koji žive u služinskim uvjetima… Povijest nas uči da kada se ljudima pruža izbor između slobode i tiranije, sloboda pobjeđuje. Nedavno," rekao je gospodin Bush, "svijet je to vidio u Afganistanu, gdje su ljudi izašli na ulice kako bi proslavili pad njihovih tlačitelja, talibana. Oni u drugim zemljama, koji se pokušavaju osloboditi okova diktatorskog režima, također će uživati podršku Amerike."

Prije dvadeset godina, istaknuo je predsjednik Bush, predsjednik Ronald Reagan je rekao pred britanskim parlamentom da je "naša današnja misija očuvanje i slobode i mira. Možda nije lako to vidjeti, ali ja vjerujem da se nalazimo na prijelomnoj točki." Ove riječi, rekao je predsjednik Bush, "bile su uvod u pad Berlinskog zida, 1989. Danas, kako su jasno pokazali događaji od 11. rujna, nalazimo se na jednoj drugoj prijelomnoj točki: svijet je sučeljen s mogućnošću da diktatori opskrbljuju svoje terorističke saveznike najopasnijim oružjima u svijetu. A, ti teroristi žele nametnuti svoju brutalnu volju slobodoljubivim ljudima diljem svijeta."

Kao što je rekao predsjednik Bush, jedna od najjačih kvaliteta Sjedinjenih Država u borbi protiv straha, kaosa i robovanja jest njezina "odlučnost da stoji na strani svih onih u svijetu koji su odlučni izgraditi svijet slobode, digniteta i tolerancije." Sjedinjene Države su predane "pomaganju onima u porobljenim zemljama koji žele postići demokraciju."

XS
SM
MD
LG