Linkovi

Oporavak Afganistana (24/7/02) - 2002-07-29


Koalicija predvodjena Sjedinjenim Državama došla je u Afganistan ne kao osvajač već kao osloboditelj. Nakon gotovo dva desetljeća sovjetske okupacije i gradjanskog rata uslijedilo je pet godina opresivnog talibanskog režima. Talibani sada više nemaju kontrolu nad zemljom. Afganistan više nije utočište za al-Qaidine teroriste. Kako je to rekao predsjednik George Walker Bush, Sjedinjene Države su odlučne u izgradnji “trajnog američko-afganistanskog partnerstva kako bi se pomoglo Afganistanu da izgradi budućnost oslobodjenu terora, nestašica i rata.”

Do sada tijekom ove godine, Sjedinjene Države su potrošile gotovo 300 milijuna dolara na humanitarne te projekte obnove u Afganistanu. Sjedinjene Države takodjer doprinose tri četvrtine pomoći u okviru Svjetskog programa za hranu u ovoj zemlji. Svaki četvrti afganistanac ovisan je ohumanitarnoj pomoći kako bi preživio.

Sjedinjene Države takodjer pomažu Afganistanu i na druge načine. Sjedinjene Države pomažu Afganistancima kroz izravnu vojnu pomoć i obuku te pomoć u uspostavljanju vlastitih policijskih snaga i nacionalne vojske. Sjedinjene Države i druge koalicijske snage hvataju preostale talibanske i al-Qaidine borce te pomažu medjunarodnom kontingentu koji djeluju u Kabulu. Sjedinjene Države nastavljaju sa svojim nastojanjima da se umanji opasnost koju predstavljaju mine. I do četiri milijuna ovih smrtonosnih naprava još uvijek je razasuto i moraju biti uništene. Svaki mjesec, procjenjuje se, dvije stotine Afganistanaca smrtno strada ili bude ranjeno od nagazne mine. Uz to što prouzročuju izravne žrtve, mine sprečavaju djecu u odlasku u školu, ne mogu se u potpunosti koristiti bunari za vodu, te obradive površine za poljoprivrednu proizvodnju. Ove godine, Sjedinjene Države su odlučne dati više od deset milijuna dolara kako bi pomogle u razminiranju te obrazovanju u vezi s tim.

Od ožujka, tisuće učenika, dječaka i djevojčica, vratilo se u ponovno otvorene škole. Kopa se bunare za vodu i obnavlja kanale za navodnjavanje. Stotinama tisuća Afganistanaca osigurava se liječničku pomoć i cijepljenja. Popravlja se prometnice. Knjižnice i veterinarske klinike otvaraju svoja vrata po prvi put unazad mnogo godina.

Koalicija predvodjena Sjedinjenim državama dala je Afganistanu solidan start prema oporavku. medjutim, obnova Afganistana tek je započela. Kako je to rekao predsjednik Bush: “Sjedinjene Države će i dalje biti prijatelj afganistanskog naroda u svim izazovima koji stoje pred njim.”

XS
SM
MD
LG