Linkovi

U potrazi za poslovnom etikom (30/7/02) - 2002-07-29


Ne tako davno, konzultant Frank Navran je radio s jednom kompanijom koja je svoj ulazni lobby ukrasila transparentima s ključnim frazama svoje poslovne etike. Nitko tko bi ušao kroz vrata nije mogao ne zamijetiti te impresivne riječi. Kako je Frank Narvan, međutim, ubrzo ustanovio, uposlenici kompanije uopće ih nisu zamjećivali, a, upitan o tim transparentima, jedan je uposlenik rekao : «To je samo dizajnersko ukrašavanje predvorja ... Nema veze s nama.»

Ovih dana, prilično je teško razlučiti kada se radi o dizajniranju bilo interijera ili imidža, a kada o stvarnoj poslovnoj etičnosti. No, u vrijeme brojnih poslovnih skandala, taj aspekt postaje iznimno važan, posebice onima koji traže posao – ima li načina da se izbjegne zaposlenje u kompaniji koja će postati slijedeći Enron?

U većini slučajeva – da, kažu stručnjaci za poslovnu etičnost. Osobe koje se prijavljuju za posao, trebale bi provesti svojevrsnu etičnu reviziju kompanije kojoj šalju svoju aplikaciju. Dapače, one bi to morale učiniti, tvrdi Frank Navran, vodeći konzultant organizacije Ethics Resource Center, neprofitne obrazovne i istraživačke organizacije, u Washingtonu. Posljednja stvar koju bi novi uposlenik trebao učiniti jest da uloži godine svog rada u kompaniju kojoj ne vjeruje.

S Internetom, tvrde stručnjaci, nema isprike za one koji detaljno ne istraže profil kompanije u kojoj će možda raditi. I, baš kao i bilo koje drugo istraživanje, revizija etičnosti treba obuhvatiti dostupne podatke o kompaniji. Kako savjetuju stručnjaci, treba posebnu pažnju posvetiti na tri područja: kakva je financijska povijest kompanije, kakva je njezina dotadašnja radna praksa i, naročito, kakva je kultura rada.

Pomagala u takvom istraživanju su brojna, posebice ona koja su dostupna pretraživanjem Interneta – publikacije posvećene poslovnim temama, dnevni tisak, različite liste stotinu najboljih ili najgorih kompanija i slično. I sam intervju koji potencijalni poslodavac vodi s potencijalnim uposlenikom isto tako može biti iskorišten za postavljanje pitanja o kodu etičnosti kompanije.

I, na koncu, vrijedi obići i kantinu te kompanije i čuti što sami uposlenici govore o svojoj kompaniji, kažu stručnjaci poput Franka Navrana. Radna kultura vidjet će se i čuti ne samo u kantini ili kafiću kompanije, nego i vidjeti u trenucima kada uposlenici odlaze s posla ili ujutro dolaze na posao. Kako savjetuju stručnjaci, vrijedi izgubiti nekoliko sati obilazeći svog potencijalnog poslodavca kako se, na kraju priče, ne bi izgubio obraz ili, čak, i posao, kada ta kompanija, poput Enrona i WorldComa, počne otpuštati desetke tisuća uposlenika.

U Sjedinjenim Državama, brojne organizacije prate poslovnu etičnost kompanija i njihovi se nalazi mogu pročitati na njihovim web sajtovima. To su, recimo, organizacija Business for Social Responsibility, zatim Centar za studij etike u poslovnom svijetu, Calvert Group, te Domini 400 Social Index. Naravno, niti jedan popis nije savršen – kompanija Enron našla se, u više navrata, na popisima nekih od navedenih organizacija, izlistana kao «primjerna».

XS
SM
MD
LG