Linkovi

Raketna krstarica USS Vicksburg u Splitu (29/7/02) - 2002-07-29


U povodu posjete američke raketne krstarice USS Vicksburg Splitu, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Hrvatskoj ratnoj mornarici, splitski je gradonačelnik Slobodan Beroš razgovarao sa zapovjednikom Vicksburga, kapetanom bojnog broda Davidom F. Brittom.

Raketna krstarica Vicksburg, čiji je moto “Ključ za pobjedu”, duga je 173, a široka 16.8 metara. Razvija brzinu od 30 čvorova, a temeljna joj je zadaća osiguravanje i pratnja nosača zrakoplova. Posadu broda čini 376 osoba, a opremljen je suvremenom radarskom i raketnom tehnikom, te raspolaže i sa dva helikoptera tipa Sea Hawk, koji su namijenjeni protupodmorničkoj borbi.

Zapovjednik Vicksburga David Britt nije prvi put na Jadranu. 1995. godine sudjelovao je u zapovjednim operacijama pod vodstvom NATO saveza u misiji “Oštar čuvar”, koja je obavljala kontrolu brodova u Jadranu.

“Jako sam sretan što mogu vidjeti Split i Hrvatsku, a i grad pruža mogućnost za odmor naših mornara. Sigurnost je ovdje izvanredna i zaista smo sretni što smo tu. Znam da je Hrvatska mornarica u stvaranju, a siguran sam kako odnosi između američke i hrvatske mornarice mogu samo rasti” - rekao je ovaj američki mornarički časnik.

David Britt zapovjednik raketne krstarice Viksburg osvrnuo se i na sigurnosnu situaciju u svijetu: "Mislim da smo svi ujedinjeni u borbi protiv terorizma i terorista, protiv kojih se moramo nastaviti boriti jer prijetnje nisu upućene samo prema Americi nego i Europi.”

Nakon što je zapovjedniku američke raketne krstarice uručio prigodne darove Slobodan Beroš gradonačelnik Splita kratko je podsjetio:

“Svaka komunikacija između dviju prijateljskih zemalja vrijedna je. Nas očekuje ulazak u NATO savez i iskustva koja razmjenjuje Hrvatska ratna mornarica i hrvatska država preko ovih posjeta i susreta je značajna. Ja sam uvjeren da će ovo biti od velike koristi za razvoj naše hrvatske mornarice.”

Američka raketna krstarica USS Vicksburg napustit će splitsku Sjevernu luku 1. kolovoza. Potom će nakon Mediterana i posjeta jednoj luci u Baltiku, nakon 6 mjeseci na moru, uploviti u svoje matično sidrište u May Portu na jugoistočnom dijelu Floride, nedaleko od Jacksonwila.

XS
SM
MD
LG