Linkovi

Film tjedna: Austin Powers in Goldmember (28/7/02) - 2002-07-29


Komičar Mike Myers ponovno se vraća na veliki ekran kao Austin Powers, u svojoj trećoj avanturi. Pred nama je nastavak hita iz 1997. godine, u kojem Mike Myers igra ni manje ni više nego četiri uloge, među kojima i dvije naslovne.

Austin Powers se u ovom filmu vraća u 1975. godinu, kako bi spriječio zavjeru svojih ljutih neprijatelja koji žele zavladati svijetom. Dr. Evil, ili u prijevodu Dr. Zlo, u dosluhu je s Goldmemberom. Vraćamo se dakle u disko ritam sedamdesetih, a Austin se udružuje sa sexi pratiljom zvučnog imena - Foxxy Cleopatra.

Beyonce Knowles, dvadesetogodišnja pjevačica pop-grupe Destiny's Child, debitira u trećem nastavku Austin Powersa, gdje parodira tipične heroine iz akcionih filmova iz sedamdesetih.

"Ostavila sam sve viceve Austinu i pokušala sam se prirodno ponašati. Međutim, bilo je teško suspregnuti smijeh kada radite s Mikeom Myersom. On je vrlo spontan. On svaki put dolazi s novim gegovima i nikada ne znaš što od njega očekivati. Zato sam se trebala koncentrirati i razmišljati poput svog lika, poput Foxxy. Znate, ukoliko Foxxy ne misli da je nešto smiješno, ni ja ne mislim da je smiješno" - objašnjava Beyonce Knowles.

Kao i u prva dva nastavka filmske komedije o Austinu Powersu, ulogu šefa tajne službe igra Michael York. Vremenski stroj pak izgleda kao neka vrsta ogromnog i čudno ukrašenog automobila Cadillac. Robert Wagner još je jedan od filmskih veterana koji je reprizirao svoju raniju ulogu, ulogu “drugog čovjeka" uz Doktora Evila. Na veliki ekran vraća se patuljasti Verne Troyer kao Mini-me, odnosno minijaturni klon zlog doktora, a tu je i Seth Green, u ulozi sina Doktora Evil, Scottyja Evila.

Jay Roach je režirao sve tri komedije u seriji o Austinu POwersu. Kaže da ih doživljava kao odavanje priznanja špijunskim trilerima o Jamesu Bondu. "Volimo ove filmove, a ovi likovi su na neki način, svi povezani s filmovima o Jamesu Bondu. Oni su povezani i s filmovima poput “(Our Man) Flint” i desecima drugih iz 60-tih i 70-tih godina koje smo jako zavoljeli."

Kao i dva prethodna nastavka, i treći “Austin Powers” je ispunjen dosta oštrim, infantilnim, za neke i uvredljivim humorom. Redatelj Jay Roach objašnjava da je za dobru komediju ljude ponekad potrebno dovesti na rub neugode, ali na - kratko vrijeme.

XS
SM
MD
LG