Linkovi

Globalna obveza (26/7/02) - 2002-07-29


Rat protiv terorizma sada aktivno podržava sedamdeset zemalja svijeta. Američki ministar obrane Donald Rumsfeld opisao je ovu kampanju kao “široku i duboku”. Različite zemlje pomažu na različite načine. Američke i britanske snage pomažu Afganistancima da eliminiraju preostale elemente represivnog talibanskog režima i teroriste al-Qaide. Njemačka obučava novu afganistansku policiju.

Norveški, danski i nizozemski zrakoplovi uskoro će biti upućeni u Kirgistan, odakle će vršiti zračne operacije nad Afganistanom. Estonske, latvijske i litvanske snage služit će u okviru danskog kontingenta. Slovačka u regiju šalje svoje inžinjerce. Turska je već u Kabul uputila 1.400 vojnika, kada je preuzela zapovjedništvo nad međunarodnim snagama sigurnosti. Norveške, danske, britanske, poljske i jordanske ekipe raščišćavaju nagazne mine. 23. srpnja, prvi bataljun nove afganistanske nacionalne vojske završio je obuku. Dvadeset i osam zemalja pomaže afganistanskoj vojci organiziranjem obuke, te osiguravanjem oružja, opreme i financijskih sredstava.

Međutim, kako je rekao zamjenik američkog ministra obrane Paul Wolfowitz, “Ljudi bi trebali shvatiti da je al-Qaida organizacija koja je pustila korijene diljem svijeta. Prema našim procjenama, al-Qaida je bila ili je prisutna u otprilike šezdeset zemalja,” kazao je gospodin Wolfowitz, dodajući: “Afganistan je samo jedna od tih zemalja.”

Gospodin Wolfowitz je spomenuo da je al-Qaida poput “infekcije koja je napala zdravo tijelo. Treba se – rekao je – boriti protiv svih izvora te infekcije…Ukoliko popustimo pritisak, infekcija će se vratiti….Vidjet ćemo razne znakove da se al-Qaida pokušava pregrupirati i reorganizirati. Zato ona mora ostati u bijegu.”

Štoviše, rekao je gospodin Wolfowitz, “Svaki režim….koji podržava terorizam u okviru nacionalne sigurnosti također terorizira vlastiti narod. To je bio slučaj s talibanima..u Afganistanu.” To je isto tako slučaj sa zemljama poput Iraka, “koje imaju oružje za masovno uništavanje….koje rade na nabavljanju novih zaliha takvog oružja, koji u skladu sa svojom politikom podržavaju teroriste, te su neprijateljski nastrojene prema Sjedinjenim Državama. To je smrtonosna kombinacija,” rekao je zamjenik ministra obrane Wolfowitz, dodavši: “a mi ne možemo vječno živjeti s tom kombinacijom.”

XS
SM
MD
LG