Linkovi

Optužnice protiv pripadnika Abu Sayafa (29/7/02) - 2002-07-29


Zahvaljujući naporima dužnosnika organa gonjenja diljem svijeta, stotine terorista su uhićene. Još tisuće nalaze se na slobodi, ali i oni će biti uhićeni i izvedeni pred lice pravde. Kao što je rekao predsjednik George Bush ”ti neprijatelji vide cijeli svijet kao bojište i mi ih moramo progoniti gdje god da se nalaze”.

23. srpnja dužnosnici američkog Ministarstva pravosuđa objavili su optužnice protiv još petorice terorista. Riječ je o čelnicima Abu Sayafa, radikalne islamske separatističke organizacije koja ima sjedište na otoku Basilan na jugu Filipina. Abu Sayaf je bio povezan s al-Qaedom, a svoje terorističke aktivnosti financira otmicama i ucjenama. Ta skupina izvodila je kampanje ubijanja i bombaških napada na Filipince i Amerikance.

Optužnice su podignute protiv Aldama Tilaoa koji je poznat i kao Abu Sabaya, zatim Hadafija Abubakara Janjalanija takozvanog duhovnog vođe Abu Sayafa. Optuženi su i Isnilon Totoni Hapilon, drugi u zapovjednoj strukturi, Jainal Antel Sali, Jr. koji je zadužen za obavještajna pitanja, a peti optuženik je Hamsiragi Marusi.

Petorica su optužena zbog otmica iz svibnja 2001. godine koje su dovele do pogibije američkog misionara Martina Burnhama, 7. srpnja. On je ubijen tijekom pokušaja akcije spašavanja koju su poduzele filipinske vlasti. U toj akciji spašeni su supruga gospodina Burnhama, Gracie, i jedna filipinska medicinska sestra.

Četvorica od petorice optuženih još uvijek su na slobodi. Filipinska predsjednica Gloria Macapagal Arroyo kaže da je peti, Abu Sabaya, ubijen. Njegovo tijelo još nije pronađeno.

Podizanje optužnica šalje signal. Kao što je rekao zamjenik američkog ministra pravosuđa Larry Thompson , “poduzet ćemo napore da otkrijemo i sudimo sve one one koji počine barbarska teroristička djela”. Petorica čelnika Abu Sayyafa optuženi su i na Filipinima.

“Mi smo pred dugotrajnom borbom”, kazao je predsjednik Bush. “To je težak rat. Ovo je neprijatelj koji ne želi odustati. Ova zemlja mora imati volju i odlučnost da pohvata ove ubojice jednog po jednog i izvede ih pred lice pravde”, kazao je predsjednik Bush. “To je upravo ono što će se i dogoditi”.

XS
SM
MD
LG