Linkovi

Cilj - demokratski Irak (25/7/02) - 2002-07-29


Tijekom nedavnog posjeta Turskoj, zamjenik američkog ministra obrane Paul Wolfowitz razgovarao je o opasnosti koju bi predstavljao ostanak na vlasti iračkog predsjednika Sadama Huseina. Gospodin Wolfowitz je rekao: “režim poput iračkog, koji je neprijateljski raspoložen prema Sjedinjenim Državama, koji podupire terorizam, koji posjeduje oružje za masovno uništavanje i razvija još oružja za masovno uništavanje, predstavlja prijetnju za koju ne možemo dopustiti da s njom živimo unedogled.”

Kako je to rekao američki državni tajnik Colin Powell: “nadamo se danu kada će demokratska, izabrana vlada, koja živi u miru sa svojim susjedima, povesti Irak u priključenje medjunarodnoj zajednici.”

Pod diktatorskom vladavinom Sadama Huseina, uvjeti ne mogu biti teži. Više od dvije tisuće i 500 iračana smaknuto je bez sudjenja od 1997. godine. Irački agenti ubijali su šiitske klerike. Isušene su močvare na jugu zemlje, čime je prouzročena teška ekološka šteta. Prisilno se preseljava na tisuće civila u pokušaju gušenja oporbe. Sadam uništava sela onih koje preseli. U posebno opakom djelu, Sadam je bojnim otrovima zasipao kurdska sela tijekom osamdesetih godina. On je takodjer uporabio otvorni plin u ratu protiv Irana tijekom osamdesetih.

Od zbacivanja Sadama Huseina s vlasti imali bi koristi ne samo irački gradjani već čitava regija, uključujući Tursku, Iran te svi irački susjedi. Demokratski Irak mogao bi stimulirati ekonomski rast u susjednim zemljama te pomoći u stabiliziranju regije. Od naroda izabrana vlada u Iraku mogla bi takodjer zaštititi prava etničkih manjina poput Turkomana ili Kurda.

Turska i dalje predstavlja ključnog partnera Sjedinjenih Država u ratu protiv terorizma. Njena vojska sada predvodi medjunarodne sigurnosne snage u Afganistanu, pružajući sigurno okružje vladi Hamida Kharzaija. Turska graniči s Irakom na sjeveru i predstavlja bi značajnog koalicijskog saveznika ukoliko bi Sjedinjene Države krenule u rat s Irakom. Američki zrakoplovi koji ophode zonom zabrane letenja nad sjevernim Irakom koriste tursku zrakoplovnu bazu Incirlik. Ta baza bila je jedna od polaznih točaka za Zaljevski rat 1991. godine.

Irak predstavlja ozbiljnu opasnost. Nastojanje Sadama Huseina da dodje do nuklearnog, kemijskog i biološkog oružja te balističkih raketa velikog dometa, predstavlja kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, te prijeti svakoj državi koja voli slobodu. Kako je to rekao predsjednik George Walker Bush: “svijet će biti sigurniji i mirniji ukoliko dodje do promjene režima u toj vladi”.

XS
SM
MD
LG