Linkovi

NYT: Zauzimanje Bagdada - preduvjet rušenja Saddama Husseina (29/7/02) - 2002-07-29


New York Times piše da Pentagon razmatra novi, a možda i rizični pristup u mogućem pokušaju zbacivanja Saddama Husseina s vlasti. Taj pristup naziva se i “iznutra prema van”, a njegova je ideja da se najprije zauzme Bagdad, jedno ili dva ključna zapovjedna mjesta i skladišta oružja u nadi da će to dovesti do odsjecanja iračkog čelništva i brzog pada vlade. Oni koji se zalažu za taj plan – piše New York Times – kažu da on održava snažnu želju da se pronađe strategija koja ne bi zahtijevala angažman 250 tisuća američkih vojnika, a ipak bi predstavljala snažan udarac koji bi možda bio dovoljan za uspjeh. Jedan važan cilj te strategije je onemogućavanje iračke vlade da uporabi oružja za masovno uništavanje.

Christian Science Monitor nagađa što će preokrenuti trend pada vrijednosti dionica u Sjedinjenim Državama i nudi jednostavan odgovor: samo-korekcija tržišta dionica. Većina analitičara, naime, ne vidi mogućnost da bilo kakva akcija izvana magično preokrene jedan od najvećih padova na Wall Streetu od 30-tih godina. Umjesto toga, ističe Christian Science Monitor, potreban je preokret u psihologiji, a taj je da se oni ulagači koji paničare ili su pesimistični trebaju povući s tržišta dionica. No analitičari poručuju ako sada prodate svoje dionice prekršit ćete ključno pravilo ulaganja – kupiti jeftino i prodati skupo. Bolje je, upozoravaju oni, izdržati i pričekati oporavak.

Washington Post, kao i većina američkih medija, veliča još jednu, četvrtu zaredom, pobjedu američkog bicikliste Lancea Armstronga na Tour de Franceu. Jučerašnjom pobjedom Armstrong je postao prvi Amerikanac s četiri Toura – Greg LeMond je osvojio tri. Kao osoba koja je preživjela rak Armstrong je postao inspiracija za sve oboljele od te teške bolesti i njihove najbliže, piše Washington Post. Dok je davao intervju Armstrongu je telefonirao predsjednik Bush, čestitao mu na pobjedi i pozvao ga da ga posjeti u Bijeloj kući. Američki predsjednik imenovao je Armstronga u savjetodavni odbor za borbu protiv raka.

XS
SM
MD
LG