Linkovi

Spašena sva devetorica zatrpanih rudara iz Pennsylvanije (28/7/02) - 2002-07-28


Jedan od devet spašenih rudara, koji su od srijede bili zatočeni u poplavljenom oknu rudnika ugljena, u Pennnsylvaniji, rekao je kako je pomislio da više nikad neće vidjeti svoju ženu i djecu. Sa suzama u očima, Harry Mayhugh to je izjavio sinoć novinarima tek nekoliko sati nakon što su on i osam njegovih kolega izvučeni iz okna. Gospodin Mayhugh je rekao da su rudari - koji su bili zatrpani 80 metara ispod površine s nekoliko desetaka centimetara vode oko sedamdeset i četiri sata - stvarali tijelesnu toplinu tako što su ležali jedan pored drugog i sjedili leđima oslonjeni jedni na druge.

Tijekom spasilačkih operacija ekipa je također probušila rupu kroz koju im je slala topli zrak od otprilike 38 stupnjeva Celzijevih. Spasilačke ekipe izvukle su na površinu su svih devet rudara rano jučer ujutro. Odmah su odvedeni u lokalnu bolnicu gdje je ustanovljeno da imaju blagi oblik hipotermije, odnosno pothlađenosti, no nisu imali znakove bolesti dekompresije.

Glasnogovornik Ureda za ekološku zaštitu savezne države Pennsylvanie izjavio je da će rudarima biti dozvoljeno da provedu neko vrijeme sa svojim obiteljima, prije negoli počne službena istraga o ovom incidentu. Rudari su ostali zatrpani u oknu u srijedu kad su kopajući za ugljenom naišli na poplavljeno napušteno okno. Više od 200 milijuna litara vode ušlo je u rudnik, zarobljavajući ih u jedan manji kanal. Spasilačke ekipe su koristile diovovske bušilice kako bi probile kamene blokove i stvorile izlazne otvore za zarobljene rudare. Rudari su inače vađeni kroz te otvore u kapsuli jedan po jedan, a cijela operacije je trajala manje od dva sata.

XS
SM
MD
LG