Linkovi

FBI opremljen "pretpotopnim" kompjutorima (28/7/02) - 2002-07-28


“Los Angeles Times” donosi u nedjeljnom izdanju prvi od dva nastavka opširnog izvještaja o zastarjelom kompjutorskom sustavu Saveznog istražnog ureda FBI-a, čija je neadekvatnost izišla na vidjelo nakon terorističkih napada od 11. rujna. Kako javlja “Times”, mnogi agenti FBI-a koriste “pretpotopne kompjutore” ili čak pišu svoje izvještaje rukom. FBI ima 42 baze podataka, koje vrlo često koriste nekompatibilni softver i hardver. Dio problema je – kažu veterani FBI-a – i u samom Uredu, gdje još uvijek prevladava uvjerenje da “pravom muškarcu ne treba tipkovnica, već pištolj, blok i olovka.”

“Washington Post” jutros javlja da se mnogi visoki američki časnici zalažu za status quo u odnosu na Irak. Neki časnici – piše washingtonski dnevnik – vjeruju da se ne isplati mijenjati postojeću američku politiku izoliranja i ograničavanja aktivnosti Iraka, a taj stav nailazi na vrlo hladan prijem u Bijeloj kući, iz koje neprestano stižu ratoborne izjave glede te zemlje. Dužnosnici Pentagona ističu da Irak ne predstavlja veliku prijetnju. Iako ima oružje za masovno uništavanje, od inspektora je uspio sakriti možda dvadesetak raketa tipa SCUD, a i one su u dijelovima.

“New York Times” danas donosi opsežan članak o posjetu Pape Ivana Pavla Drugog Torontu. Za mnoge vjernike – piše njujorški dnevnik – papino sve lošije fizičko stanje definira njegovu ulogu čelnika katoličke crkve. Katolici se pitaju – je li 82-godišnji sveti otac dovoljno snažan da bi se sučelio s brojnim izazovima koji mu se nameću – od skandala s pedofilijom do ogorčenih vjernika u pojedinim zemljama. Iako papa sve više ograničava svoje aktivnosti, oni oko njega kažu da je još uvijek mentalno vitalan – piše “New York Times”.

XS
SM
MD
LG