Linkovi

James McBride: Čudo kod Svete Ane (27/7/02) - 2002-07-27


Prvi roman Jamesa McBridea Boja vode postao je međunarodna senzacija. Bila je to knjiga sjećanja na odrastanje u njegovoj obitelji u kojoj je otac bio Amerikanac afričkog podrijetla a majka Židovka. James McBrideu je nedavno objavljen roman Čudo kod Svete Ane koji je također inspiriran poviješću njegove obitelji.

Amerikanci afričkog podrijetla imaju dugu tradiciju služenja u vojsci Sjedinjenih Država. Godinama bili su poznati kao Buffalo Soldiers - ime koje seže u prošlost, do devetnaestog stoljeća kad su crnci služili u američkim konjičkim snagama. Neke crnačke postrojbe sudjelovale su u borbama, no zbog raširenih predrasuda vojni angažman crnaca često se svodio na to da budu kuhari i služe u drugim jedinicama koje nisu izravno bile umiješane u borbu.

Ujak Jamesa McBridea bio je jedan od Buffalo Soldiersa, tijekom drugog svjetskog rata u Francuskoj i Italiji. U to vrijeme stav prema crncima se već počeo polako mijenjati.

James McBride: Prije tog vremena vjerovalo se da crnci nisu disciplinirani, da nemaju potrebni moral, obuku i sposobnost da ratuju, kao što su to radili drugi pripadnici vojske. Tako da je Devedeset i druga divizija bila eksperiment koji je pokazao da se crnci, više manje, ipak mogu boriti.

Pišući svoju knjigu Čudo kod Svete Ane, James McBride crpio je iz iskustva svog ujaka i drugih Buffalo Soldiersa koji su se borili u drugom svjetskom ratu. Roman govori o četiri pripadnika Buffalo Soldiersa iz Devedest i druge pješaške divizije, crnačkoj vojnoj jedinici kojom su zapovijedali uglavnom bijeli časnici. Četvorka je bila prisilno odvojena od svoje jedinice tijekom borbi u Toskani, u Italiji. Sklonili su se u jedno malo selo gdje su se morali nositi ne samo s nadolazećim napadom Nijemaca, već i s međusobnim sukobima, te nesuglasicma s mještanima, Talijanima.

James McBride: Četrdest posto Devedeset i druge divizije bilo je nepismeno. Bili su s američkog juga, a mnogi od njih nisu nikad provirili nos iz mjesta gdje su odrasli. Iskrcavanje u Italiji za neke od njih bilo je kao iskrcavanje na Mjesecu. A drugi među njima bili su pak najobrazovaniji i najpametniji američki crnci koje ste mogli zamisliti. Svi su oni bili zatečeni u jednoj kaotičnoj geografskoj i socio-političkoj situaciji kakva je Italija bila tijekom drugog svjetskog rata. Partizani su se borili protiv partizana, partizani protiv fašista, brat protiv brata, otac protiv sina i tako dalje. Nekoliko različitih divizija pokušavalo je izbaciti Nijemce iz Italije. Nijemci su bili vrlo tvrdoglavi i otporni. I na mnoge načine ova divizija je bila osuđena na neuspjeh prije samog početka.

Dok su u romanu Buffalo Soldiersi izloženi velikim izazovima, oni također iskušavaju ono što izgleda kao pravo malo čudo u načinu na koji počinju doživljavati jedan drugog, kao i talijanske seljake koji s njima dijele borbu za preživljavanje. Kao temelj za priču poslužila je veza koju uspostavljaju jedan nepismeni američki crnac i talijanski dječak kojeg je spasio iz požara.

James McBride: Dječak, koji uopće ne govori engleski, i u osnovi je nijem, postaje vrlo blizak ovom vojniku s juga, koji je nevin na isti način kao i to dijete. I ono što pokreće cijelu knjigu jest njihovo vjerovanje u magičnost i čudesa. Knjiga nije zapravo djelo o ratu. Radi se o odnosu ovih dvaju bića koji se događa u jednom ratom porušenom selu. Cijelo moje djelo zapravo odnosi se na element da imamo mnogo toga više što nam je zajedničko od toga što nas razdavja.

James McBride napominje da je njegovo djelo temeljeno na stvarnim događajima u vezi s jednim masakrom talijanskih seljaka tijekom drugog svjetskog rata. Proveo je osam mjeseci istražujući građu u Italiji gdje, kako kaže, Buffalo Soldierse još uvijek toplo pamte. Autor knjige Čudo kod Svete Ane kaže da je američki pokret za građanske slobode zapravo počeo s Buffalo Soldiersima tijekom drugog svjetskog rata. On smatra da su mnogi američki crnci u vojsci naučili lekcije o hrabrosti, inicijativi i jedinstvu, koje su ih pripremile da vode nove bitke i u doba mira.

XS
SM
MD
LG