Linkovi

Korak do Ministarstva domovinske sigurnosti (27/7/02) - 2002-07-27


Zastupnički dom Kongresa usvojio je zakonski prijedlog o osnivanju novog Ministarstva domovinske sigurnosti. Novo će ministarstvo obuhvatiti više od dvadeset postojećih vladinih agencija, zapošljavat će i do 170 tisuća ljudi i koštati 38 milijardi dolara - naravno, ako se postojeći prijedlog na kraju i ozakoni.

Usvojeni je prijedlog proizašao iz prijedloga predsjednika Busha, koji se, pak, osnivao na prethodnim preporukama o ujedinjavanju niza vladinih agencija koje se bave zaštitom Amerike.

Na kraju debate, demokrati, koji u Zastupničkom domu čine manjinu izrazili su razočaranje. Zastupnica Nancy Pelosi kazala je da se "nadala da ćemo američkom narodu moći predstaviti ministarstvo domovinske sigurnosti koje će biti malo i okrenuto budućnosti, a ne ogromno birokratsko tijelo iz pedesetih koje bi bilo zastarjelo i tada."

Republikanci, koji su odbacili mnoge demokratske amandmane, bili su zadovoljni. Kongresmen Tom DeLay kazao je da će usvojeni prijedlog ostvariti zadane ciljeve: "Moramo učiniti korak dalje od postojeće nefunkcionalne organizacije u agencijama koje se bave domovinskom sigurnošću."

Predsjednik Bush je, međutim, upozorio da će uložiti veto na svaki konačni prijedlog zakona, koji neće šefovima davati veću kontrolu nad uposlenicima novog Ministarstva. Republikanci u Senatu, u kojem većinu imaju demokrati, vjeruju da će se o ovom prijedlogu u gornjem domu Kongresa voditi žestoka debata.

XS
SM
MD
LG