Linkovi

Lagumdžija: Granični prijepor kod Kostajnice rješit će se uskoro (26/7/02) - 2002-07-26


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Zlatko Lagmudžija, optimist je u slučaju graničnog prijepora između Hrvatske i Bosne i Hercegovine kod Kostajnice.

"Ja sam jutros razgovarao s mojim kolegama u Sarajevu. Mislim da stvari idu u pozitivnom smjeru. Ne smijemo dozvoliti da se to pitanje preokrene u nešto što može štetiti ne samo Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini već i stabiliziranju regije u cjelini. Ako smo se neki dan čudili o čemu se radi oko jedne nenaseljene stijene oko Španije i Maroka, ne vidim zašto se iz toga ne bi izvukla neka pouka kada je u pitanju uređivanje i približavanje Hrvatske i Bosne i Hercegovine u jednom pozitivnom smislu."

Gospodin Lagumdžija drži da će prijepor oko Kostajnice biti rješen uskoro te upozorava da na obje strane postoje elementi koji žele eskalaciju problema.

"Rješit će se zajedničkim dogovorom obje strane. Vjerujem da će se naći rješenje koje će biti u funkciji ukupnog poboljšavanja bilateralnih odnosa između dvije zemlje. Druga je stvar, siguran sam, da i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini postoji jedan mali broj neodgovornih ljudi koji žele da se kreira novi problem koji je, u stvari, protivan interesima i jedne i druge zemlje."

Tijekom izlaganja u Američkom institutu za mir, bosansko-hercegovački šef diplomacije je ustvrdio da će na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini, 5. listopada, pobjediti stranke umjerene orijentacije.

"Mogu li pobjediti umjerene snage? Odgovor je jednostavan – da", kazao je gospodin Lagumdžija pojasnivši da su se svijest i interesi građana promjenili. “Građanima su sada najvažniji prioriteti ekonomska pitanja, otvaranja radnih mjesta, obrazovanje, zdravstvo, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, a ne nacionalističke platforme”, izjavio je Zlatko Lagumdžija dodavši da je bosansko-hercegovačka vlada postigla zapažene rezultate na tim poljima. On se pohvalno izrazio i o nedavnom summitu čelnika Hrvatske, Savezne Republike Jugoslavije i Bosne i Hercegovine u Sarajevu ocjenivši ga korakom naprijed i dobrom viješću za regiju, ali je naglasio da je riječ tek o jednom događaju koji ne može riješiti sve probleme regije.

XS
SM
MD
LG