Linkovi

Haaški Tribunal povukao optužnicu protiv vice-admirala JRM Milana Zeca (26/7/02) - 2002-07-26


Umirovljeni visoki časnik JRM Milan Zec nije više haaški optuženik! Tužiteljstvu haaškog Tribunala za ratne zločine odobreno je povlačenje optužnice nekadašnjem načelniku stožera Vojno-pomorskog sektora JRM vice-admiralu Milanu Zecu.

Umirovljeni visoki časnik JA optužen je u tzv. "dubrovačkoj otpužnici" za kampanju opsade i granatiranja grada, dakle za ratne zločine i tešku povredu međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, skupa sa kontra-admiralom Miodragom Jokićem, generalom Pavlom Strugarom i kapetanom Vladimirom Kovačevićem zvanim Rambo.

Sudac Tribunala Amin al Mahdi složio se sa zahtjevom Tužiteljstva da se povuče optužnica budući da u dodatnoj istrazi nije pronađeno dovoljno elmenata koji bi vjerodostojno upućivali na odgovornost Milana Zeca. Raspolažemo s dokazima manjkavim da uspješno ustvrdimo krivicu optuženoga, obrazložilo je Tužiteljstvo.

Sudac El Mahdi je također poništio nalog za uhićenje. Zanimjivo je da odluka o prekidu postupka dopušta njegovo obnavljanje u slučaju da nastavk istrage ipak poluči potvrdu Zečeve odgovornosti. Dvojica otpuženih iz "dubrovačke" optužnice privremeno su oslobođeni, a van dohvata Tribunala je kapetan "Rambo" Kovačević. Umirovljeni admiral Zec nikada ni nije stigao do Haaga.

XS
SM
MD
LG