Linkovi

Splitska Željezara i tvrtka SGM - izvoznici na američko tržište (26/7/02) - 2002-07-26


Ako bi cjelokupni bruto proizvod Hrvatske promatrali kao jedno poduzeće, među najbolje rangiranim američkim kompanijama hrvatsko bi gospodarstvo zauzelo poziciju oko stotog mjesta.

Prema podacima Ministarstva gospodarstva Hrvatska je prošle godine izvezla u Sjedinjene Države proizvode u vrijednosti od 107 milijuna dolara, dok je uvoz iz Amerike u Hrvatsku lani iznosio 297 miljuna dolara.

Od 1993. godine do lani Sjedinjene Američke Države, od ukupno 6 i pol milijardi dolara izravnih inozemnih ulaganja u Republiku Hrvatsku, uložile su 1 milijardu i dvjesto milijuna dolara te se nalaze na 3. mjestu na listi zemalja ulagača, iza Austrije i Njemačke.

Željezara Split koja se već 30 godina bavi proizvodnjom betonskog čelika i tvrtka Mitsui sa sjedištem u New Yorku nedavno su razmijenili tekst predugovora o isporuci čelika na američko tržište, a radi se o 15 tisuća tona gotove robe.

Za Glas Amerike o poslu desetljeća za splitsku Željezaru, čiji su se vrhunski proizvodi već ugradili u novo američko veleposlanstvo u Zagrebu govori njezin predsjednik Uprave Pero Antunović:

"Mi očekujemo početak proizvodnje negdje početkom devetog mjeseca kada bi mogli početi pripreme za američko tržište za isporuku tih količina. Vjerojatno će se to dogoditi krajem godine ili početkom iduće. Posao je vrijedan negdje oko 3,5 milijuna dolara. Zbog carinskih ograničenja na uvoz betonskog čelika u SAD mi tu imamo prednost u odnosu na Japan i Europsku zajednicu, jer jednostavno za Hrvatsku Amerika nije postavila carinsku barijeru od 30 posto plaćanja carine.”

Splitsko poduzeće SGM s pogonom u Starome Gradu na otoku Hvaru izvozi na američko tržište suvremenu medicinsku opremu. Riječ je o neurološkim elektrodama koje se koriste u neurokirurgiji i neurologiji.

O proizvodu koji nalazi mjesto u paleti proizvoda kod jedne od najdominantijih tvrtki za medicinsku opremu Nicolette Biomedical iz države Wisconsin, direktor SGM-a Jakša Maroević kaže:

"Tu se može govoriti o jednoj maloj grupi proizvoda. To je nekoliko tipova jedne zapravo igle koja služi kao senzor, dakle ta igla ulazi u ljudsko tijelo i onda impulse biostruje koji teku ljudskim tijelom prenose u instrumente u pojačalo i zapravo sve skupa služi u svrhu monitoriranja stanja pacijenta. Ta metoda u modernoj medicini poznata je pod nazivom intraoperativni monitoring”.

Prema direktoru SGM-a Jakši Maroeviću, "Hrvatska ima prostora za svoje proizvode na američkom tržištu i to izvozom u malim serijama zahtjevnih i složenih proizvoda."

XS
SM
MD
LG