Linkovi

Suđenje Miloševiću: Predstavljanje dokaza za zločine u Hrvatskoj i prije 30. rujna? (26/7/02) - 2002-07-26


Govoreći brojkama, dokazni materijal Tužiteljstva haaškog Tribunala za ratne zločine protiv Slobodana Miloševića, u slučaju ostatka njegove optužnice, "hrvatskog" i "bosanskog" dijela, sadrži 90 tisuća stranica. Upotpunjuje ga 500 kaseta video-zapisa.

Suočen s dokazima Milošević je protestirao podsjećajući da mu samo za pregled materijala treba najmanje godina dana. "Cijela je ova stvar odmazda i farsa", izjavio je - na što mu je, po tko zna koji put, isključen mikrofon.

Oboružan liječničkim nalazom o zabrinjavajućem stanju njegovog kardio-vaskularnog sustava Milošević može igrati žrtvu zavjere, naročito kada insistira da njemu liječnici i zdravstvena skrb nisu potrebni.

No proces napreduje, Tužiteljstvo do kraja ovog mjeseca mora dostaviti listu s 54 imena svjedoka koji će svjedočiti poglavito za "hrvatski" dio optužnice, sve u vremenskoj granici do Božića.

Predsjedavajući sudskom Vijećem III Richard May odlučio je da će po zaključenju istupa Tužiteljstva po "kosovskom" dijelu slijediti dva tjedna stanke, nakon čega počinje dokazni postupak za "hrvatski" i "bosanski dio". Tužiteljstvo i optuženi su dobili po tri sata uvodne riječi.

Nekadašnji predsjednik SRJ Zoran Lilić mogao bi ubrzati početak suđenja po ostatku optužnice. Ukoliko Lilić ne istupi u vremenu rezerviranom za "kosovsku" optužnicu, izjavio je zastupnik Tužiteljstva Geoffrey Nice, postupak će se zaključiti ranije, a Lilić će, budući da je značajan svjedok i za "hrvatsku" i "bosansku" optužnicu, iskaz dati u trenutku kada se oslobodi obaveze čuvanja državnih tajni.

U bloku haaških tema dodajem da je sudsko Vijeće odbilo zahtjev Mile Mršića za privremenim oslobađanjem . Mrkšić, jedini od "vukovarske trojice" na raspolaganju Tribunalu, imao je garancije srpske vlade, no suci su ocijenili da to nije dovoljno, poručivši – na način sličan obrazloženju povezivanja odugovlačenja Ademijevog privremenog oslobađanja s Gotovininim bijegom – da nisu mogli ispustiti iz vida kako vlasti u Srbiji nisu uhitile Šljivančanina i Radića.

Mrkšićevo je zdravlje nakon operacije na srcu dobro i ono ne može biti razlog za puštanje, zaključili su suci. Proširena optužnica protiv Mrkšića bit će objavljena koncem kolovoza, najavilo je Tužiteljstvo.

XS
SM
MD
LG