Linkovi

CSM: Najveće postrožavanje korporativnih zakona od tridesetih godina prošlog stoljeća (26/7/02) - 2002-07-26


Bostonski Christian Science Monitor donosi na naslovnici izvješće iz Washingotna o zakonskom prijedlogu koji je jučer prošao kongresnu proceduru o poslovnim malverzacijama. Ovaj list podsjeća da je jučerašnje usvajanje nove regulative najveće postrožavanje korporativnih zakon od tridesetih godina prošlog stoljeća, uz napomenu da će povratiti bar dijelić poljuljanog povjerenja u knjigovodstvenu praksu. Istovremeno - zaključuje washingtonska dopisnica ovog lista - iako će novi korporativni skandali izići na svjetlo dana, pogled na rukovodioce bankrotirane korporacije Adelphia Communications kako ih odvode u lisicama poslao je signal da je nova razina odgovornosti, zapravo, puno više od puste retorike.

Današnji Washington Post donosi izvješće s posjeta predsjednika Busha po Sjevernoj Karolini gdje se založio da se po cijeloj zemlji uvedu značajna ograničenja za tužbe zbog pogrešnog liječenja, napominjući da sudske tužbe od više milijuna dolara povećavaju troškove zdravstvene zaštite. Predsjednik je tom prilikom zatražio da se nova zakonska mjera usvoji do jeseni, a njome se predviđa da maksimalna nadoknada, koja nije ekonomske prirode, dakle za bol i patnju, bude do 250 tisuća dolara. Time bi se poništili zakoni u mnogim saveznim državama koje predviđaju veću kompenzaciju za potencijalne žrtve pogrešnog liječenja - javlja Washington Post.

Današnji New York Times donosi izvješće iz den Haaga u kojem se kaže kako će otkriće da bivši jugoslavenski predsjedenik Milošević ima ozbiljne zdravstvene probleme i da mu prijeti srčani udar sasvim sigurno promijeniti ritam i oblik njegovog procesa. Do vijesti o zdravstvenim problemima bivšeg jugoslavenskog presjednika dolazi u vrijeme kad je proces ušao u novu fascinantnu fazu s ključnim članovima njegove negdašnje vlade na klupi za svjedoke. Sam Milošević - javlja New York Times je izjavio kako on osobno nikad nije tražio nikakvu odgodu zbog svog zdravstvenog stanja. "Činjenica da ste zatražili da me se medicinski pregleda" - navode se Miloševićeve riječi - "i da sad o tome imate izvještaj, vaš je problem".

XS
SM
MD
LG