Linkovi

I Senat usvojio zakonski prijedlog  o financijskim malverzacijama (26/7/02) - 2002-07-26


I Senat i Zastupnički dom usvojili su zakonski prijedlog kojim se želi obračunati s malverzacijama u korporacijskom poslovanju i knjigovodstvu. Oba doma američkog kongresa prihvatila su predloženi zakon velikom većinom glasova, te sada odlazi na potpis predsjedniku Bushu.

Zastupnički dom je usvojio prijedlog sa 423 glasa ZA i samo tri PROTIV, dok je ishod glasovanja u Senatu bio 99 glasova ZA i nijedan PROTIV. Prijedlog je prošao kroz fazu oštrog usaglašavanja i pregovora, u okružju pada vrijednosit dionica na američkom tržištu i sve slabijeg povjerenja ulagača.

Republikanski kongresmen Michael Oxley, predsjedatelj Odbora Zastupničkog doma za financijske usluge izjavio je u Kongresu. "Ovdje je temeljna činjenica da su ovim pobijedili američki gradjani. Obnovili smo ili počinjemo obnavljati povjerenje ulagača, kroz ovo što smo ovdje učinili, ali i kroz ono što se dogadja u privatnom sektoru i medju onima zaduženim za regulativu".

Republikanci i demokrati hvale jedni druge zbog sporazuma koji ima podršku obje stranke. Medjutim, istovremeno žele ostaviti i utisak da su njihovi predstavnici zaslužni za ovo postignuće. Demokratski kongresmen John LaFalce kaže:"Uspjeli smo okončati industrijsku samo-regulativu. U to su demokrati vjerovali još od samog početka - da industrija koja bi samu sebe regulirala nije i ne može funkcionirati".

Zbog hitnosti ove problematike, Senat je glasovao o prijedlogu jučer umjesto danas. Demokratski senator Paul Sarbanes izjavio je da je Kongres donio ovu odluku kako bi povratio povjerenje u američko tržište te dodao da će usvojeni zakon “izdržati test vremena”.

Zakonom, kojem za stupanje na snagu treba još potpis predsjednika Busha predvidjaju se oštre kazne u slučajevima korporacijskih Malverzacija. Glede reforme knjigovodstva, zakon predvidja formiranje neovisnog odbora koji bi pratio kretanja u tom sektoru. Ovim zakonom se takodjer daje prevarenim ulagačima duži vreemnski okvir za podizaje tužbe.

XS
SM
MD
LG