Linkovi

Jim Traficant izbačen iz Kongresa (25/7/02) - 2002-07-25


Tek peti put u više od 200 godina postojanja američkog Kongresa, Zastupnički dom je iz svojih redova izbacio jedog člana. To se dogodilo kasno sinoć. Nakon što je u travnju osudjen za korupciju i izbjegavanje plaćanja poreza, kongresmen iz Ohia James Traficant zbog tih nezakonitih djela – izbačen iz Kongresa. Nakon što je 420 zastupnika glasalo “za” njegovo izbacivanje, a samo jedan “protiv” – presuda je izrečena:

“Sukladno članku jedan, dijelu pet, točka druga Ustava Sjedinjenih Država, zastupnik James Traficant mladji ovime se izbacuje iz Zastupničkog doma” - pročitala je odluku službenica Zastupničkog doma.

Tako je glasila presuda izrečena kontroverznom, iako popularnom zastupniku iz Youngstowna, koji je nekoć bio i šerif u istom gradu. Nakon maratonskog disciplinskog postupka, u sinoćnjoj se raspravi za riječ javilo više zastupnika, zahtijevajući da kazna bude primjerena sudski dokazanim nedjelima gospodina Traficanta. Smatra ga se odgovornim za primanje mita u zamjenu za zapošljavanje u državnoj službi, zatim neplaćeno korištenje svojih – od države plaćenih - službenika u privatne usluge, potom utaja poreza i cijeli niz manjih prijestupa.

Zastupnik iz Texasa Gene Green je u sinoćnjoj raspravi za ponašanje Jamesa Trafikanta rekao da je “skandalozno i nezakonito”, a kongresmen Kenny Hulshof iz Montane je podsjetio da su u Kongres dolazi kako bi se služilo narodu, a “ne da bi se iskoristio položaj za osobno bogaćenje”.

Traficant, sada već bivši zastupnik iz Youngstowna, medjutim, do kraja je odbijao sve optužbe, tvrdeći kako je žrtva sveopće urote vlade, FBI-a i Porezne službe.

“Oni me neće zastrašiti. Spreman sam ići u zatvor. Otići ću u zatvor prije no što priznam zločin koji nisam počinio” – zaključna je rečenica jednosatne obrane Traficanta.

On je pritom optužio članove Zastupničkog doma da su propustili izbaciti dvojicu kongresmena koji su osamdesetih godina počinili seksualne delikte, a da se sada njemu žele osvetiti samo zato što otvoreno iznosi svoje mišljenje i ne boji se optužiti vladu za njene grijehe.

Nije gospodin Trafikant, međutim, jedini protiv kojega je na Capitol Hillu vodjen disciplinski postupak. Dapače, u povijesti Kongresa iz Zastupničkog je doma izbačeno 17 članova, a iz Senata 18 senatora. Najviše ih je izbačeno tijekom građanskog rata pod optužbom da su podržavali pobunjenike, ali je bilo i onih koji su s Capitol Hilla morali otići zbog “nedoličnog ponašanja” - korupcije, pa čak i poligamije.

Uz to, izrečene su u prošlosti i mnoge disciplinske mjere: Zadnja takva kazna bila je “javni ukor” izrečen 1997. godine predsjedatelju Zastupničkog doma Newtu Gingrichu. Zbog finacijskih prijestupa on je bio dodatno kažnjen i globom od 300 tisuća dolara.

XS
SM
MD
LG