Linkovi

NYT: Odlazi li Colin Powell s mjesta državnog tajnika? (25/7/02) - 2002-07-25


List New York Times spekulira da američki državni tajnik Colin Powell možda neće doživjeti kraj mandata predsjednika Busha na čelnom mjestu američke diplomacije. Prema pisanju Timesa, o tome se priča ne samo u State Departmentu, nego i u Pentagonu, a gospodin Powell više nije u stanju minimalizirati razlike u stajalištima s jastrebima iz Bijele kuće i Pentagona.

New York times podsjeća da su sukobi i neslaganja na planu vanjske politike između državnih tajnika, savjetnika za nacionalnu sigurnost i ministara obrane u novijoj američkoj povijesti bili više pravilo nego izuzetak. Sadašnja neslaganja, međutim, gora su od ranijih i ne počivaju na osobnim neslaganjima, nego, kako ističe njujorški list, na dubokim, filozofskim razlikama u poimanju uloge i mjesta Amerike u svijetu.

S naslovnica najvećeg američkog dnevnika USA Today, kao i Washington Posta, saznajemo da je Savezna komisija za vrijednosnice i burzovno poslovanje odlučila pozabaviti se financijskim poslovanjem najveće američke kompanije koja pruža pristup internetu, America Online. Sumnja se da je AOL napuhao svoje prihode za period od dvije godine, od ožujka 2000. do ožujka ove godine.

Povod za istragu bila su dva članka objavljena u listu Washington Post, prošli tjedan. Dionice AOL-a na ovu su vijest pale za više od 8 posto. Inače, od početka godine, AOL-ove dionice su izgubile 60 posto vrijednosti. Prošle godine, u siječnju, America Online je iskoristila visoku vrijednost svojih dionica kako bi kupila medijsku kompaniju Time-Warner. Plodovi tog spajanja još se nisu pokazali, dapače, u prvom tromjesečju ove godine, AOL Time Warner je prijavio najveći kvartalni gubitak u povijesti američkog biznisa - 54,2 milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG