Linkovi

Župan Rusković: Zagreb i Dubrovnik u redovima letenja Delta Air Linesa (24/7/02) - 2002-07-24


Hrvatska ministrica turizma Pave Župan Rusković jučer je u Atlanti razgovarala s čelnicima avio-kompanije Delta Air Lines, o mogućnosti da taj zračni prijevoznik, drugi po veličini u Sjedinjenim Državama, uspostavi izravne letove za Hrvatsku. Ministrica Rusković za Glas Amerike govori o rezultatu ovih razgovora.

Krajem osamdesetih godina, američki avio-prijevoznik PanAm je tjedno, preko Frankfurta, za Dubrovnik imao i do 17 letova. Vremena su se u posljednjih petnaestak godina prilično promijenila – PanAm više ne postoji, a Hrvatska je, zbog rata u prošlom desetljeću postala manje atraktivna turistička destinacija.

Na izravni let iz Sjedinjenih Država za Hrvatsku, znači bez presjedanja na nekoj zapadnoeuropskoj destinaciji, moglo bi se pričekati još koju godinu – vjerojatno do 2005. ili 2006. Do tada, s čelnicima Delta Air Linesa postignut je dogovor da se hrvatska odredišta, poput Dubrovnika, Zagreba ili Splita, pokušaju “priključiti” na postojeće letove, putem ugovora 'code share', koje Delta održava s tri europska avio-prijevoznika – Air Franceom, AlItaliom i Czech Airom. Iz Pariza, Rima i Praga za Hrvatsku bi se potom letjelo na izravnim linijama.

"Kako Croatia Airlines s tim kompanijama ima ugovor, postoje letovi ne samo sa Zagrebom nego i sa Splitom i Dubrovnikom, onda bi zajednički pokušali razgovarati s tim kompanijama, da se taj servis prema nama poveća. Ti bi letovi bili punjeni s Deltinim gostima, od strane Delte. Za nas je važna činjenica da bi DeltaAir Lines u svim svojim redovima letenja imala kao raspoloživu destinaciju i gradove u Hrvatskoj" - kaže hrvatska ministrica turizma.

Ovisno o popunjenosti tih letova, kaže Pave Župan Rusković, Delta Air Lines bi donijela odluku o mogućem direktnom letu iz, recimo, New Yorka za Zagreb i Dubrovnik. "To za sada ne možemo reći kada bi to bilo, ovisi o situaciji na američkom tržištu. To su stvari koje se rade najmanje dvije-tri godine u naprijed. Bilo bi idealno da negdje 2005. ili 2006. Delta ima pravi svoj program za Hrvatsku. Ali ako u međuvremenu profunkcioniraju ove tri kompanije, mislim da će to biti jako dobro."

Više američkih turista nego 2001.

Gospođa Rusković kaže da će se na povratak američkih turista, u broju poznatom od prije rata, također trebati pričekati. “Američke turiste, pogotovo one koji na odmor odlaze avionom, brine terorizam, a sada je tu i nesigurnost na ekonomskoj sceni.”

"Moram jedino reći, što se tiče američkih turista na krstarenjima, koji dolaze brodom, sva su se krstarenja vratila u Hrvatsku, dapače dolazaka je više - što znači da izbjegavaju neke druge dijelove Mediterana, i da su se dijelom prebacili kod nas. No što se tiče onih klasičnih turista, tu mislim da još uvijek ne možemo očekivati čuda. Iako, za šest mjeseci ove godine, porast tih klasičnih turista iz Amerike, bez turista na krstarenjima, je sedam posto, što je iznenađujuće."

Američki turisti su Hrvatskoj vrlo su važni, kaže gospođa Rusković. Amerikanci prilično troše, a kako im nije važno kupanje, najviše ljetuju u manje posjećenoj predsezoni i podsezoni. Uz to žele u pravilu razgledati cijelu zemlju, od Zagreba i Plitvica do Dalmacije i Istre.

200 milijuna eura za obnovu hotela

Pave Župan Rusković kaže da je, kad su američki gosti u pitanju, najveći problem manjak kvalitetnog smještaja u hotelima. Zna se dogoditi da se otkazuju krstarenja jer recimo, u Dubrovniku ne postoje tri ili četiri hotela s pet zvjezdica – koliko traži američki tour-operator.

"Kakva je situacija u Hrvatskoj, a posebno na dubrovačkom području, koje je Amerikancima najzanimljivije - mi smo jako kratki sa smještajem. Imamo tek malo više od polovicu predratnih kapaciteta. Trebat će nam najvjerojatnije dvije godine da se obnove hoteli koji su u ratu oštećeni ili napola srušeni."

Gospođa Rusković kaže da je ove godine u obnovu hotela u Hrvatskoj uloženo gotovo 200 milijuna eura. “Više od polovice naših hotela su hoteli s jednom ili dvije zvjezdice. Mislim da ćemo za dvije-tri godine imati više od pedeset posto hotela s tri odnosno četiri zvjezdice” – kaže hrvatska ministrica turizma, koja boravi u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG