Linkovi

Konture nove hrvatske Vlade (24/7/02) - 2002-07-24


Obavljena je i druga runda razgovora Ivice Račana i koalicijskih partnera o sastavu nove Vlade. Pritom su neslužbeno procurila i imena kandidata za nove ministre. Punih osam sati trajale su današnje konzultacije mandatara Vlade Ivice Račana s koalicijskim partnerima. Nastavak je to jučer započetih razgovorima o programima nove vlade, tijekom kojih bi koalicijski partneri trebali dogovoriti prioritete koje bi trebalo ostvariti do kraja 2003. godine.

Puno više zanimanja, medjutim, izazivaju imena kandidata za položaje ministara u novoj Račanovoj vladi. Iako to sam mandatar Račan nije službeno potvrdio, u javnost su ipak procurile imena nekih kandidata. Promjene u sastavu Vlade bit će dolazak četvorice ministara. U Vladu bi, kako doznajemo, trebala ući i dvojica nestranačkih ministara iz redova stručnjaka. Mjesto Ministra gospodarstva Račan je ponudio ekonomisti Ljubi Jurčiću, docentu s ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Iako nepoznat široj javnosti, Jurčić je vrlo cjenjen: iza sebe ima sedamdeset objavljenih znanstvenih radova, a radio je i na nizu projekata za sadašnju i bivšu Vladu. Kandidat za Ministra znanosti je povjesničar Neven Budak, sadašnji dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Obadva neovisna kandidata za ministre u Vladi, novinarima su potvrdili da je mandatar Račan s njima razgovarao o eventualnom ulasku u Vladu.

Na mjesto Ministra pomorstva, prometa i veza došao bi Damir Kuštrak, sadašnji zamjenik Ministra financija, inače pripadnik grupacije liberala, koji su nedavno istupili iz Budišinog HSLS-a. Iz Vlade je takodjer procurila informacija da Račan traži novog kandidata za mjesto Ministra obrane. Naime, Jozo Radoš, sadašnji ministar obrane te ministar znanosti Hrvoje Kraljević, dvojica disidenata iz Budišinog HSLS-a, čini se, odlaze iz Vlade i vraćaju se u zastupničke klupe. Tako će broj liberala, koji su okrenuli ledja Budiši i namjeravaju podržavati Vladu u Saboru, popeti sa sadašnjih šest na osam zastupnika. Račan će razgovore o sastavu nove Vlade nastaviti u četvrtak, a predsjednik Sabora Zlatko Tomčić sazvao je izvanrednu saborsku sjednicu za 30. ovog mjeseca. Predvidja se da bi ona mogla trajati tri dana. Osim potvrdjivanja nove Vlde, Sabor bi iduceg tjedna trebao raspraviti i po hitnom postupku izglasati i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

XS
SM
MD
LG