Linkovi

Papa stigao u Kanadu (24/7/02) - 2002-07-24


Papa Ivan Pavao drugi stigao je jučer u Toronto na početku svoje turneje po tri zemlje zapadne hemisfere, te ustvrdio da je Kanada model tolerancije i pravde za cijeli svijet.

Osamdeset dvogodišnji onemoćali čelnik milijarde rimokatolika širom svijeta stigao je u Kanadu na Svjetski dan mladeži - šestodnevnu manifestaciju vjere mladih. Govoreći pred uglednicima i pozvanim gostima u jednom aerodromskom hangaru, papa je pohvalio Kanadu kao zemlju koja je postigla velike rezultate na polju poštovanja ljudskih prava i digniteta.

"U svijetu velikih političkih i društvenih krajnosti i zbunjenosti oko toga što je svrha života, Kanađani imaju neusporedivo bogatstvo da pridonose stanju koje čuva ono što je duboko i dobro i vrijedno u njihovom vlastitom nasljeđu."

To je papin treći posjet Kanadi i njegov dolazak dolazi u vrijeme kad katolička crkva, posebno ona u Americi, prolazi kroz niz skandala. A organizatori kažu da su ti skandali i jedan od razloga zašto ove godine na Svjetskom danu mladeži sudjeluje najmanji broj vjernika, otprilike oko dvjesto tisuća.

Unatoč tome, glavna tema ovog događaja, da mladi katolici predstavljaju 'sol na zemlji i svjetlo na svijetu', privukla je sudionike iz sto zemalja svijeta. Papin jedanaestodnevni put uključuje posjet Gvatemali i Meksiku i vjerojatno predstavlja posljednju papinu misiju s ove strane Atlantika. Posljedice Parkinsonove bolesti ostavile su papu u slabom fizičkom stanju s poteškoćama dok hoda i govori. No dok je papa silazio, gotovo bez tuđe pomoći, iz zrakoplova u Torontu pokazao je da neusporediva snaga njegove volje nije popustila. Papin posjet Torontu doživjet će kulminaciju u nedjelju kad će održati misu na jednom starom vojnom aerodromu.

XS
SM
MD
LG