Linkovi

Film tjedna: K-19, the Widowmaker (21/7/02) - 2002-07-23


Incident koji se dogodio prije četiri desetljeća, i koji je mogao dovesti to početka globalnog nuklearnog rata dramatiziran je u napetom trileru, u kojem naslovnu ulogu nosi Harrison Ford.

Drama se odvijala na vrhuncu hladnog rata 1961. godine kada je Sovjetski savez porinuo svoju prvu nuklearnu podmornicu naoružanu raketama s nukleranom bojevom glavom. Sovjeti su željeli pod svaku cijenu dokazati, ako ne svoju superiornost, da mogu parirati američkim nuklearnim podmornicama tipa Polaris.

Medjutim, prva plovidba zamalo je završila katastrofom kada je, zbog istjecanja rashladne tekućine, izgubljena kontrola nad jednim od nuklearnih reaktora u podmornici.

Topljenje reaktora moglo je izazvati termo-nukleranu eksploziju koju bi američka strana mogla protumačiti kao objavu rata. Sučeljeni s radijacijskim opekotinama i smrću, mornari i časnici sovjetske podmornice K-19 spriječili su katastrofu. Međutim, tijekom više od dva desetljeća, sve do dolaska Glasnosti u Sovjetskom savezu, o junaštvu ovih podmorničara nije se ništa znalo niti u sovjetskoj javnosti.

Harrison Ford igra ulogu zapovjednika podmornice. "Mislim da je najupečatljivije u ovoj priči, barem po mom mišljenju, da je odanost najača upravo prema kolegi, a ne prema sustavu vlade ili vojnoj organizaciji. Ovaj film i govori upravo o nesebičnoj odanosti, pod esktremno teškim uvjetima, prema svojim kolegama iz posade."

Liam Neeson igra ulogu Polenina, omiljenog izvornog zapovjednika koji je zamijenjen mnogo oštrijim zapovjednikom Vostrikovim. Glumačka ekipa se u pripremi filma imala priliku susresti s ruskim mornarima koji su bili u posadi podmornice K-19. Ovaj filmski projekat naišao je na dobar odjek kod ruskih dužnosnika koji su dali do sada nevidjeni pristup svojim vojnim objektima. Primjerice, redateljica filma, Kathryn Bigelow imala je priliku posjetiti podmorničku bazu u Rusiji u kojoj je rashodovana podmornica K-19.

S povijesne strane gledano izvršene su neke izmjene u scenariju kako bi se zadovoljilo neke od Hollywoodskih potreba. Ime stvarnog zapovjednika podmornice K-19 bilo je Zatajev, a ne Vostrikov, kako se Harrison Ford zove u ovom filmu. Redateljica Kathryn Bigelow objašnjava da je film inspiriran stvarnim dogadjajima, ali da istinito oslikava duh ljudi o kojima govori.

Ovo nije dokumentarac, ali to iz gledateljevog ugla nije niti važno. Ta podmornica je zaista postojala. Na neki način bih voljela koristiti njihova imena, istovremeno, na neki način bih ih voljela zaštiti. Oni znaju tko su, te da njihova priča, njihovi životi i smisao koji netko može pripisati njihovom iskustvu, neće biti zaboravljeni.

Veći dio filma K-19 snimljen je na lokacijama u Rusiji. Glazbu za film, koju je napisao skladatelj njemačkog podrijetla Klaus Badtel izvodi orkestar Kirov.

XS
SM
MD
LG