Linkovi

Digitalna mržnja (23/7/02) - 2002-07-23


Nakon prošlorujanskih terorističkih napada na Sjedinjene Države, na Internetu se razbujala aktivnost skupina koje šire mržnju - upozorava Centar Simon Wiesenthal. Ova organizacija upozorava da je internet postao rasadište mržnje i terorizma.

Ovo je već peta godina da ova židovska organizacija izdaje CD pod naslovom "Digitalna mržnja". Ovogodišnji disk sadrži popis tri-tisuće tristo web sajtova koje ova organizacija naziva "problematičnima" - od rasističkih i neonacističkih, pa do onih koji zagovaraju samoubilačke bombaške napade. Od prošlog rujna, tvrdi Centar Wiesenthal, fotografije napada na Svjetski trgovinski centar koriste se za raspirivanje mržnje.

Primjerice, skupina koja se naziva Svjetska crkva Stvoritelja koristi slike gorućih nebodera-tornjeva za poziv na izbacivanje svih muslimana iz Sjedinjenih Država uoči, kako to ta skupina navješćuje, "dolazećeg rata rasa". Skupina Arijska nacija, pak, iste takve fotografije koristi kako bi hvalila al-Qaidu i talibane, ustvrdivši da svi troje imaju zajedničkog neprijatelja - američku vladu. Inače, motto organizacije Arijska nacija je - "održimo Ameriku bijelom".

Rabin Abraham Cooper, iz Centra Simon Wiesenthal, kaže da na Internetu zbijaju redove sve ideologije koje se temelje na mržnji, zamućujući razlike između skinheadsa, neonacista, bijelih supremacista i antisemita. Velik broj tih web sajtova sadrži i igre u kojima sudionici mogu ubijati pripadnike omrznutih rasa, vjera ili zajednica. Recimo, jedan web sajt iz Švedske daje priliku igračima da ubijaju crnce iz štokholmskog predgrađa Alby; drugi stavlja igrača u ulogu bombaša samoubojice koji zarađuje bodove ubijajući i ranjavajući sve oko sebe.

Rabin Cooper posebno ističe igru nazvanu "Etničko čišćenje", koju nudi web sajt neonacističke skupine Nacionalni savez: "To je vrlo sofisticirana i tehnički atraktivna igra. Kao igrač, možete odabrati da budete 'arijevac'. Ili, ako vam je draže, možete biti skinhead. Glavni likovi koje trebate ubijati u što većem broju su crnci i židovi na ulicama New Yorka."

Rabin Cooper kaže da je Nacionalni savez jedna od najbolje organiziranih krajnje desničarskih organizacija. Ona uredjuje i web sajt s alternativnom glazbom koja se sviđa mladima. Često ti mladi nisu ni svjesni rasističkih aluzija s tog web sajta. Iza te organizacije stoji izvjesni William Pierce, autor kontroverznog romana Turnerovi dnevnici. Tema romana je budući rat rasa u Sjedinjenim Državama, a bio je omiljeno štivo Timothyja McVeigha, koji je podmetnuo bombe u saveznu zgradu u Oklahoma Cityju 1995, kada je bilo ubijeno 168 osoba.

Na Internetu se može čuti William Pierce kako objašnjava svoju strategiju: "Ukoliko nam je cilj da stavimo pod kontrolu mehanizme moći i vlasti, onda moramo regrutirati ljude koji već jesu dio te mašinerije. Trebaju nam tehničari i inžinjeri i znanstvenici. Trebaju nam programeri i sistemski administratori; trebaju nam profesori i visoko rangirani policajci."

Internet upravo, prema riječima dužnosnika Centra Wiesenthal, postaje sredstvo regrutiranja. Većina koji posjećuju takve sajtove dolazi s rubova društva. Međutim, mlade mogu privući poruke mržnje, ako su one zamaskirane kao buntovništvo, ili ako, kao u slučaju jednog web sajta, iznoseći navodno životopis pokojnog borca za građanska prava Martina Luthera Kinga, ustvari diskreditiraju i njega i njegovo djelo i poruke čitave borbe za građanska prava.

Centar Wiesenthal ističe da je možda upravo nova tehnologija ono što najviše zabrinjava, jer ona omogućuje javnim sajtovima na Internetu da nose šifrirane poruke. Ta tehnologija pruža privatnu komunikacijsku mrežu pripadnicima rasističkih i terorističkih skupina po čitavoj kugli zemaljskoj.

XS
SM
MD
LG