Linkovi

CSM: Zbivanja na burzama - velik problem predsjednika Busha (23/7/02) - 2002-07-23


Američkim tiskom dominiraju teme u vezi s daljnjim padom vrijednosti dionica na burzama. Christian Science Monitor piše da se američki predsjednik George Bush suočava s velikim problemom – kako uspostaviti povjerenje javnosti u financijska tržiša nad kojima nitko, pa ni američki predsjednik, ne može imati kontrolu. Bushov problem je - nastavlja taj dnevnik iz Bostona – u tome da se njegova predložena rješenja mijenjaju od dana do dana, u ovisnosti od onoga što bi Wall Street htio čuti.

Njegovi savjetnici počinili su nekoliko grešaka u načinu prenošenja poruke Bijele kuće, a najveća je ta da je predsjednik izbačen u prvi plan. Budući da njegove riječi umirenja nisu polučile željeni rezultat to je nanijelo štetu njegovom imidžu, zaključuje Christian Science Monitor.

Javljajući o događanjima na burzi na Wall Streetu, New York Times piše da su slabosti američkih burzi alarmirale ne samo ulagače u Sjedinjenim Državama nego i u svijetu. Washington Post pak izvještava da su loše vijesti s burzi pogoršale položaj političkih lobista velikih korporacija i revizorskih tvrtki u Washingtonu. Naime, u ovoj izbornoj godini mnogi kongresmeni i senatori žele izbjeći bilo kakvu vezu s nizom računovodstvenih skandala pa su tako republikanci u Zastupničkom domu Kongresa zaključili da čak i sastajanje s lobistima revizorskog sektora može biti štetno po njih.

Christian Science Monitor, nadalje, javlja da problemi u koje je zapao američki telekomunikacijski sektor nisu ni izbliza gotovi. Sadašnju situaciju u telekomunikacijskom sektoru analitičari uspoređuju s bankrotima niza internet kompanija proteklih nekoliko godina te željeznica krajem 19. stoljeća. Nameće se pitanje – hoće li doći do povijesnog kolapsa koji će se proširiti na druge industrijske grane ili do pročišćenja telekomunikacijskog sektora koje će rezultirati uspostavljanjem čvršćih temelja za budućnost.

XS
SM
MD
LG