Linkovi

Iran organizirao napad na židovski centar u Buenos Airesu prije osam godina (22/7/02) - 2002-07-22


New York Times donosi izvješće iz Buenos Airesa u kojem se javlja da je iranska vlada organizirala i izvele bombaški napad na židovski centar u glavnom argentinskom gradu prije osam godina, te da je potom platila 10 milijuna dolara tadašnjem predsjedniku Saulu Menemu da to prikrije. Prema pisanju ovog newyorškog lista, to je izjavio jedan od svjedoka u ovom slučaju, čiji iskaz nije bio dostupan javnosti. U sudskom dokumentu koji je New York Times dobio od jednog argentinskog dužnosnika nezadovoljnog istragom, zapravo se potvrđuje stara sumnja kako je Iran iza ovog napada i postavljaju se dodatna pitanja o načinu na koji je provedena istraga.

Na naslovnoj stranici Washington Posta dva napisao o automobilima. Prvi o zakonskom pijedlogu kojim se u Kaliforniji ograničava ispuštanje stakleničkih plinova iz automobila i drugi o jučer završenoj automobilističkoj utrci Grand Prix, po prvi put održanoj u Washingtonu.

Danas će guverner Kalifornije Gray Davies potpisati zakon kojim se ograničava za sva vozila količina stakleničkih plinova koji smiju u atmosferu. Kalifornija je savezna država poznata po izuzetno strogim propisima za zaštitu okoliša, a na udaru nove regulative našli su se sad popularna sportsko-rekreacijska vozila poput džipova koja su bila isključena iz dosadašnjeg zakona. Washington Post smatra da bi ovaj potez mogao imati dalekosežne posljedice po američke vozače i u drugim saveznim državama, a ne samo u Kaliforniji.

U izvješću s jučer okončane trodnevne Grand Prix utrke u Washingtonu kaže se da je - iako održana u glavnom američkom gradu po prvi put - bila uspješna, uz napomenu da gradske vlasti možda neće dopustiti održavanje druge takve utrke sljedeće godine. Razlog - buka. Gradska uprava mjerila je buku koju su proizvodila trešteća vozila oko stadiona RFK - gdje se održavala utakmica - i ona je iznosila preko 100 decibela. Dopuštena razina buke od vozila je u gradu Washingtonu 60 decibela, podsjeća Washington Post.

XS
SM
MD
LG