Linkovi

SAD i Poljska protiv terorizma (19/7/02) - 2002-07-20


Sjedinjene Države i Poljska, kako je rekao predsjednik Bush, “stoje i bore se rame uz rame” u ratu protiv terorizma. Iskazujući dobrodošlicu poljskom predsjedniku Aleksanderu Kwasniewskom, predsjednik Bush je rekao, “Od vojnih snaga do policijskih poslova, prekidanja financiranja terorista i obavještajnog rada, poljska podrška i solidarnost u ovoj velikoj borbi od početka su bezuvjetne. Amerika je na tome duboko zahvalna.”

Predsjednik Kwasniewski je naglasio da je “Poljska vjerni saveznik Sjedinjenih Država…11. rujna,” kazao je, “svi smo se osjećali kao stanovnici New Yorka.” Prije dva mjeseca, predsjednik Kwasniewski je kazao: “U Varšavi smo organizirali konferenciju o borbi protiv terorizma na kojoj je sudjelovalo sedamnaest šefova država i vlada iz svih dijelova Europe. Poljska, dodao je on, poduzima “izuzetne napore kako na svijetu više ne bi bilo mjesta za terorističke luđake.”

Predsjednik Kwasniewski je ponovno potvrdio spremnost Poljske da stane, zajedno sa Sjedinjenim Državama i NATO savezom “u obranu vrijednosti koje cijenimo.” Kroz stoljeća, rekao je, Poljaci “su se često borili za slobodu, kako vlastitu, tako i vašu….Danas naši vojnici sudjeluju u brojnim mirovnim operacijama, od Balkana do Srednjeg istoka i Afganistana.”

Predsjednik Bush je rekao da su Sjedinjene Države i Poljska, nova članica NATO saveza, “odlučne preuzeti vodeću ulogu u naporima NATO saveza da razvije kapacitete za sučeljavanje s novim prijetnjama. Ujedinjeni smo,” kazao je predsjednik, “u našoj odlučnosti da naša djeca naslijede svijet koji neće definirati strah i kaos, već tolerancija i sloboda.” Sjedinjene Države i Poljska razmatraju mjere za moderniziranje poljske vojske i poboljšavanje američko-poljske suradnje na planu sigurnosti. Među tim mjerama su zajednička obuka, partnerstvo s američkim vojnim postrojbama u Europi i suradnja na polju raketne obrane. Poljska je samo jedan od devetnaest članica NATO saveza koje su se uključile u kampanju predvođenu Sjedinjenim Državama kojoj je cilj bio svrgnuti talibanski režim i njegove terorističke saveznike iz al-Qaide s vlasti u Afganistanu. No, preostali elementi al-Qaide još uvijek predstavljaju prijetnju, koja se može eliminirati samo kroz međunarodnu suradnju. “Danas,” rekao je predsjednik Bush, “Poljska i Amerika stoje rame uz rame braneći zajedničku slobodu i donoseći nadu o slobodi svima koji je žele postići.”

XS
SM
MD
LG