Linkovi

Napad na izraelske civile (18/7/02) - 2002-07-20


16. srpnja, palestinski teroristi prerušeni u israelske vojnike napali su izraelske civile na Zapadnoj obali. Osam je osoba ubijeno, a gotovo dvadeset ih je ranjeno. Među ubijenima je bilo i jedna osmomjesečna beba, njen otac i njena baka. Među teško ranjenima je i jedna trudnica, čije je dijete kasnije umrlo nakon što se žena prerano porodila tijekom hitne operacije.

Ovaj palestinski teroristički napad dogodio se u blizini Emmanuela, izraelskog naselja na Zapadnoj obali. Teroristi su detonirali bombu uz jedan autobus i zatim otvorili vatru na njegove putnike. U prosincu prošle godine, jedanaest Izraelaca ubijeno je u sličnom napadu na istoj lokaciji. Za taj je napad odgovornost preuzela teroristička organizacija Hamas. Ovoga puta, odgovornost je preuzelo nekoliko različitih terorističkih organizacija, uključujući Hamas, Fatah, Demokratski front za oslobođenje Palestine i Narodni front za oslobođenje Palestine. Palestinske vlasti osudile su napad.

U manje od dvije godine, palestinski teroristi, uključujući desetke bombaša-samoubojica ubili su oko tristo pedeset izraelskih civila. U istom vremenskom razdoblju stradali su i mnogi Palestinci. U ime predsjednika Georgea Walkera Busha, glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer osudio je najnoviji napad. “To je još jedan podsjetnik koji nam pokazuje,” rekao je, “zašto je tako važno da sve strane na Srednjem istoku da učine sve što mogu da …zaustave terorizam koji muči narod Izraela i da poduzmu sve moguće korake kako bi u regiji uspostavile mir.”

Kako je rekao državni tajnik Colin Powell, Sjedinjene Države vrše pritisak i na Izrael i na Palestince da uklone razlike u stavovima. Cilj je da dvije države, Izrael i Palestina, žive jedna uz drugu u miru i sigurnosti. Između ostaloga, rekao je gospodin Powell 15. srpnja, Sjedinjene Države će tražiti od Izraela da se povuče iz naselja na Zapadnoj obali i u području Gaze koji bi postali dijelovi buduće palestinske države.

“Izraelci znaju što će se od njih očekivati,” rekao je državni tajnik Powell. “No, teško je, vrlo teško, krenuti ovim putem kada svaki puta kada krenete… vidite kako nevini ljudi umiru u eksplozijama u trgovinskim centrima ili u autobusima.” S druge strane, kazao je, Palestinci “bi upitali - nije li istina da dio problema proističe i iz same okupacije? Svi ovi problemi su međusobno povezani i trebat će dosta vremena da ih se razdvoji i da krenemo prema miru. No, taj proces mora početi,” rekao je državni tajnik Powell, “zaustavljanjem terorizma.”

XS
SM
MD
LG