Linkovi

Predsjednik popularan bez obzira na previranja u ekonomiji (20/7/02) - 2002-07-20


Izuzetno velika popularnost predsjednika Busha počinje, kako se čini, slabiti zbog sve jače zabrinutosti javnosti oko gospodarske situacije. Najnovije ankete pokazuju da bi pred Bijelom kućom mogle biti neugodne političke nevolje.

Prema najnovijim istraživanjima javnog mnijenja, predsjednika i dalje podržava oko 70 posto Amerikanaca. Još se uvijek radi o vrlo visokoj brojci, iako je predsjednik nakon napada od 11. rujna uživao podršku čak 90 posto Amerikanaca.

Najnovije ankete pokazuju da javnost nije uvjerena da je administracija predsjednika Busha sposobna nositi se s ekonomskim problemima, a pogotovo sa skandalima u privatnom sektoru. Stuart Rothenberg, jedan od najutjecajnijih promatrača domaće političke scene, kaže: "Trenutno ne primjećujem da sve to znatno utječe na predsjednikovu popularnost, no za njega su prilike prilično zloslutne. Čekaju ga brojne opasnosti – zlouporabe u poslovnom sektoru, gospodarska situacija, stanje na burzi. Sve to su prave mine za predsjednika i njegovu stranku."

Primjerice, najnovija anketa, koju su proveli dnevnik New York Times i televizijska mreža CBS, pokazuje da 58 posto ispitanika vjeruje da je predsjednik pod prevelikim utjecajem velikog biznisa. 62 posto anketiranih takođe vjeruje da bi niz nedavnih financijskih skandala mogao imati ozbiljne posljedice po nacionalno gospodarstvo.

Republikanci su ipak zadovoljni, jer predsjednikova popularnost, unatoč nedavnom blažem padu, i dalje ostaje na visokoj razini. Prema anketi New York Timesa, 68 posto Amerikanaca vjeruje da je predsjedniku "stalo do običnih ljudi", dok ih tek 27 posto izražava suprotno mišljenje.

Analitičar Stuart Rothenberg kaže da predsjednik i dalje ima velike koristi od same činjenice da je ljudima simpatičan: "Na početku su mu rat protiv terorizma i vanjska politika pomogli da postane popularan. Trenutno mu, pak, idu na ruku pozitivan osobni imidž i njegova reputacija poštenog čovjeka."

Demokrati, međutim, po prvi puta naziru slabu točku u predsjednikovom oklopu popularnosti. Gospodin Rothenberg kaže da bi oporba možda mogla pokušati ponoviti slijed događaja zbog kojega je predsjednikov otac, bivši predsjednik George Bush, izgubio drugi mandat. Nakon rata u Perzijskom zaljevu, bio je izuzetno popularan, ali je zbog slabljenja gospodarstva ipak na izborima izgubio od Billla Clintona.

"Ljudi lako mijenjaju mišljenje. Za sada se to još nije dogodilo. No, toliko se toga negativnog javlja u medijima da ovaj predsjednik Bush vjerojatno brine da bi ga mogla zateći ista sudbina koja je zatekla i njegovog oca" - objašnjava Stuart Rothenberg.

Predsjednikovi republikanski pristaše također su zabrinuti zbog gospodarske situacije, no smatraju da predsjednik i dalje ima odlične izglede za osvajanje još jednog mandata. Nakon svega, drugi niz najnovijih anketa pokazao je da bi predsjednik lako porazio većinu demokratskih političara, koji razmatraju kandidaturu na sljedećim predsjedničkim izborima 2004.

XS
SM
MD
LG