Linkovi

Bush američkim vojnicima: Nećete odgovarati Međunarodnom kaznenom sudu (20/7/02) - 2002-07-20


Predsjednik Bush pozvao je demokrate u Kongresu da podrže predloženo povećanje izdvajanja za borbu protiv terorizma prije nego što zakonodavci sljedećeg mjeseca odu na odmor. Predsjednik je također američkim vojnicima poručio da nikada neće dozvoliti da im se sudi pred Međunarodnim kaznenim sudom.

U trenutku u kojem je u ratu protiv terorizma diljem svijeta angažirano više od 60 tisuća američkih vojnika, predsjednik Bush je poručio vojnicima u vojnoj bazi Ft. Drum u New Yorku da političari ne smiju biti škrti kada se radi o nacionalnoj sigurnosti. Prema njegovim riječima, vrijeme je da demokratski čelnici u Senatu usvoje njegov zahtjev za najveće povećanje izdvajanja za vojsku u proteklih dvadeset godina. Ova je mjera već usvojena u Zastupničkom domu.

Tijekom posjeta Ft. Drumu, predsjednik je ponovno iskazao protivljenje novom Međunarodnom kaznenom sudu, rekavši da će američke snage i dalje surađivati s mnogim zemljama na očuvanju mira, no da nikada neće biti pod nadležnošću tužitelja i sudaca, čiju jurisdikciju, kako je rekao, Amerika ne prihvaća.

"Naša nacija očekuje i provodi najviše standarde časti i ponašanja u našoj vojsci. Tako ste se naučili ponašati. Svatko tko služi pod američkom zastavom odgovarat će svojim pretpostavljenima i vojnom zakonu, a ne presudama Međunarodnog kaznenog suda, koji ne odgovara nikome," kazao je.

Predsjednik je također ponovno uputio upozorenje onima koji bi mogli pomoći teroristima da nabave oružje za masovno uništavanje. Ne spominjući ničije ime, predsjednik je kazao da je Amerika poduzeti mjere protiv takvih prijetnji prije nego što dobiju konačni oblik, koristeći dipomaciju, kada je to moguće, i silu kada je potrebno eliminirati opasnost od biološkog, kemijskog ili nuklearnog napada.

"Prijete nam režimi koji pokušavaju nabaviti ovakvo oružje i sakriti svoje programe za razvoj oružja od očiju svijeta. Takvi režimi pokazuju svoju pravu prirodu mučeći i ubijajući vlastiti narod. Ti tirani i teroristi imaju nešto zajedničko – njih ne može zaustaviti savjest," rekao je.

Predsjednik je istaknuo da su američke snage spremne djelovati smišljeno i odlučno.

XS
SM
MD
LG