Linkovi

I znanstveni laboratoriji varaju? (19/7/02) - 2002-07-19


"I znanstveni laboratoriji varaju” – tako jutros Christian Science Monitor naslovljuje opširni članak o istrazi koja se trenutno vodi u prestižnom američkom laboratoriju Bell Laboratories. Kao i američki poslovni sektor, tako i ovaj laboratorij, u kojem su izumljeni tranzistor i laser, trenutno potresa skandal. Jedan od najuglednijih znanstvenika laboratorija Jan Hendrick Schoen optužen je, naime, da je falsificirao rezultate pokusa, koji su se smatrali znanstvenim prekretnicama. Iako mnogi smatraju da se radi o usamljenom slučaju, drugi upozoravaju da je to tek vrh ledenjaka neetičkog ponašanja u znanosti.

“Al Gore je vodeći kandidat za predsjedničkog kandidata demokratske stranke na izborima 2004” – javlja “Washington Post”. No, prema pisanju ovog dnevnika, najnovije ankete pokazuju da većina demokrata, a i veći dio javnosti ne žele da demokrati kao kandidate ponovno istaknu Ala Gorea i Joea Liebermana. Anketa, koju su proveli “Post” i televizijska mreža ABC, također je pokazala da se Amerikanci ponovno okreću domaćim pitanjima, što bi moglo pomoći demokrati na dolazećim kongresnim izborima.

Najtiražniji američki dnevnik “USA Today” javlja da su članovi Zastupničkog doma Kongresa – glasali za povećanje vlastitih plaća. Ukoliko ova mjera stupi na snagu, zastupnici će dobivati godišnje 155 tisuća dolara, odnosno, više od 20 tisuća dolara više nego prije deset godina. Članovi prvog saziva američkog Kongresa dobivali su plaću od šest dolara dnevno. Predsjednik danas dobiva 400 tisuća dolara godišnje, no njega predložena povišica ne bi zahvatila.

Iz “USA Today” izdvajamo i jednu vijest sa zabavne scene – glumica Angelina Jolie zatražila je na sudu u Los Angelesu razvod od svog supruga, Oskarovca Billya Boba Thorntona. Njihov burni brak, sklopljen 2000. nije silazio s naslovnica američkih listova, uglavnom zbog njihovog neuobičajenog ponašanja. Primjerice, svojedobno su oboje nosili oko vrata ampule krvi – svoje bolje polovice.

XS
SM
MD
LG