Linkovi

Bush: Nastavljamo provoditi planove za mir na Bliskom istoku (19/7/02) - 2002-07-19


Predsjednik Bush je obećao da će nastaviti raditi na provođenju planova za uspostavljanje mira na Bliskom istoku, unatoč najnovijim samoubilačkim bombaškim napadima u Izraelu. Predsjednik je u Bijeloj kući razgovarao s ministrima vanjskih poslova Egipta, Saudijske Arabije i Jordana.

Predsjednik Bush je izjavio da ga neće smesti neprijatelji mira, koji – kako kaže – pokušavaju omesti provođenje koraka usmjerenih na uspostavljanje zasebne palestinske države. Prema riječima gospodina Busha, Egipat, Saudijska Arabija i Jordan spremne su, u suradnji sa Sjedinjenim Državama, pomoći palestinskim vlastima, jer se slažu da je mir i njima u interesu. Dužnosnici Bijele kuće kažu da su razgovori bili usredotočeni na planove o restrukturiranju palestinskih snaga sigurnosti, te na izborna pravila i poboljšavanje uvjeta u kojima žive palestinski civili.

Arapski i europski saveznici protive se američkom zahtjevu da palestinski čelnik Jaser Arafat, kao preduvjet za uspostavljanje palestinske države, odstupi s vlasti. Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Maher izjavio je da iz mirovnog procesa ne bi trebalo isključiti niti jednog izabranog čelnika. Gospodin Maher je, međutim, dodao da se o položaju gospodina Arafata na sastanku u Bijeloj kući nije razgovaralo, osim što su se svi složili da Palestinci trebaju sami birati svoje čelnike.

Predsjednik Bush tvrdi da nije u pitanju samo jedan pojedinac. Prema njegovim riječima, cilj je stvoriti snage sigurnosti koje će “štititi narod od terorističkih napada, a ne omogućavati pojedincima da ostanu na svojim položajima.”

XS
SM
MD
LG