Linkovi

Predstavljen plan iznošenja novih dokaza protiv Miloševića (18/7/02) - 2002-07-18


Tužiteljstvo haaškog Tribunala za ratne zločine saželo je na 300 stranica način na koji namjerava podastirati dokaze iz hrvatskog i bosanskog dijela optužnice protiv Slobodana Miloševića. Izvještaj je podnesen sudskom Vijeću III koje vodi proces.

Suđenje Slobodanu Miloševiću po dva preostala dijela optužnice, "hrvatskom" i "bosanskom", počelo bi na jesen, u rujnu – ukoliko sve bude išlo po planu.

Tužiteljstvo je sudskom Vijeću III dostavilo 300 stranica dugačak izvještaj o načinu na koji namjerava podastirati dokaze u toku procesa - o redoslijedu svjedoka, o dokaznoj dokumentaciji.

Dakle, iz ovog je opširnog dokumenta vidljivo na koji će način Tužiteljstvo voditi nastavak suđenja. Startati će s elementima koji potvrđuju ono što je u "hrvatskoj" optužnici protiv Miloševića po prvi put nazvano "zajedničkim kriminalnim poduhvatom", ističući veze između vrha u Beogradu s Miloševićem na čelu s događanjima na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Dokazi su izuzetno brojni i, pogotovo u hrvatskom dijelu, pažljivo, precizno, doslovno minuciozno razrađeni. Dokazni materijal, ukoliko je suditi po podacima izvještaja Tužiteljstva sudskom Vijeću III, ide u takve sitne detalje kao što je, primjerice, pismo srpskog gradonačelnika Petrinje Ražnjatoviću Arkanu o kojem poziva paramilitarce da djeluju u "njegovoj općini", kao sastavni dio JNA. Ili, registriran je odlazak najviših dužnosnika buduće tzv. Republike Srpske Krajine u Beograd nekoliko dana uoči početka "balvanske revolucije".

Velik broj dokaza dali su novinski materijali. Tužiteljstvu je također dragocjen izvor podataka knjiga Borisava Jovića, a kao kuriozitet spominjem da su istražiteljima na raspolaganju stajali kvalitetni dokazi u vidu transkripata telefonskih razgovora. Iako ne žele govoriti o izvoru podataka, jasno je da su oni Tribunalu pristigli, makar kada je u pitanju dio za Hrvatsku, od brojnih hrvatskih tajnih službi.

Broj svjedoka optužbe nije naveden iako će ih biti mnogo više nego u kosovskom dijelu procesa. Imena svjedoka nisu objavljena.

Trenutno je u procesu Miloševiću stanka, radi njegovih zdravstvenih problema – ovoga puta visokog tlaka. Tužiteljstvu su data dodatna dva do tri tjedna za završetak iskaza u "kosovskoj" optužnici, što znači da ostatak rada Tužiteljstva za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu slijedi od rujna pa na dalje.

XS
SM
MD
LG