Linkovi

Kongres o nedostacima američkog kontra-terorizma: nepoznavanje stranih jezika, loše određeni obavještajni prioriteti - 2002-07-18


Krivo usmjerena potrošnja financijskih sredstava i nedostatak agenata koji govore strane jezike u obavještajnim službama doprinijeli su sigurnosnim propustima, koji su prethodili terorističkim napadima od 11. rujna - kaže se u izvješću Pododbora Zastupničkog doma Kongresa za terorizam i domovinsku sigurnost.

Ovaj panel Zastupničkog doma objavio je ključne nalaze iz svog inače povjerljivog dokumenta. Među nalazima je i činjenica da Središnja obavještajna služba, CIA, ne raspolaže ljudima s zadovoljavajućim znanjem stranih jezika, niti odgovarajućom obukom za protuterorističku djelatnost.

Isto se tako dovode pod znak pitanja odluke čelništva CIA-e o potrošnji proračunskih sredstava, koja su na raspolaganju toj agenciji.

Što se tiče Saveznog istražnog ureda, FBI-ja, u izvješću se kaže da ta agencija također ima manjak jezičkih stručnjaka, kao i da raspolaže zastarjelom informatičkom tehnologijom.

XS
SM
MD
LG