Linkovi

Nova vatrogasna oprema - odgovor na izazov terorizma (18/7/02) - 2002-07-18


Od rujanskih terorističkih napada na Sjedinjene Države došlo je do mnogo strože kontrole i jačih sigurnosnih mjera, ali i do potražnje za novim sigurnosnim aparatima i opremom. Mnoge kompanije su odgovorile na takva traženja ili izbacivanjem na tržište potpuno novih proizvoda ili usavršavanjem postojećih, kako bi se mogli ispuniti stroži sigurnosni i zaštitni zahtijevi. U Miamiu, na Floridi, jedna je kompanija prezentirala opremu za vatrogasce i druge proizvode.

Michael Brookman je predsjednik tvrtke Interspiro koja proizvodi zaštitnu opremu za vatrogasce. On je prezentirao aparate za disanje koji se sastoje od cilindričnog rezervoara, vrpci za pričvršćavanje, maske i kontrolora za protok zraka:

"Ova je oprema bila korištena kada su se vatrogasci nalazili u opasnosti. No, sada imamo nove, više sigurnosne standarde, uvedene kao dio protu-terorističke borbe. Mi smo prva kompanija koja je uspjela napraviti opremu koja ispunjava te nove standarde."

Novi standardi se uvode na nacionalnoj razini i zahtijevaju veći stupanj zaštite od kemijskih, biolških i radioloških opasnosti za osoblje koje je u prvoj liniji obrane od terorističkog napada. Oprema tvrtke Interspiro nazvana “Spiromatic-S-2” štiti korisnika na taj način što mu osigurava udisanje komprimiranog zraka u trajanju do jednog sata.

Michael Brookman kaže da pritisak otežava potencijalnom opasnom agensu da se uvuče u masku čime se od oštećenja čuva vatrogaščev respiratorni sustav: "Najvažnije što ova oprema može učiniti jest to da štiti lice-uključujući oči, nos, usta, ali i pluća u onom trenutku kada vatrogasac reagira na opasnu situaciju u koju je, obično, uključena i vatra. No, u protu-terorističkim situacijama možemo imati vrlo opasne agense, poput iperita i sarina, što itekako brine vatrogasce."

Reakcije vatrogasaca na Spiromatic-S-2 su pozitivne. Scott Dillon je jedan od njih. On ističe kako vatrogasci sada moraju biti pripremljeni da odgovore na situacije koje su prije samo nekoliko godina bile nezamislive. Takve situacije zahtijevaju visoku razinu zaštite kako bi vatrogasci mogli ispuniti svoj zadatak.

No, isto tako ističe da se opasnost ne može u potpunosti eliminirati te da ni najnovija oprema nije mogla spasiti vatrogasce koji su izgubili živote 11. rujna u Svjetskom trgovinskom centru: "Neki su od njih bili smrvljeni, zgnječeni. Jadni momci nisu ni imali priliku koristiti opremu. Ali, ako govorimo o recimo kemijskom napadu u podzemnoj željeznici i ako je ekipa za hitnu pomoć imala opremu kao što je ova, spasitelji bi mogli obavljati svoj posao znajući da su sigurni."

Predsjednik tvrtke Interspiro, Michael Brookman, kaže da oprema koju proizvodi njegova firma privlači pažnju ne samo vatrogasaca nego i policajaca, vojnika, te javnosti općenito. No, on ističe da se takva oprema ne može jednostavno držati kod kuće u ormaru: "To nije obična oprema i veliki je broj ljudi, nakon 11. rujna, htio kupiti od nas, ali naš je odgovor bio – ne! Zato što korištenje i čuvanje te opreme zahtijeva posebnu obuku. Situacija dosta podsjeća na opremu za ronjenje za koju vam je potrebna posebna isprava za korištenje."

Interspiro, ipak, prodaje opremu koja štiti od kemijskih napada, a koja je razvijena u suradnji s američkim vojnim zrakoplovstvom.

XS
SM
MD
LG