Linkovi

Gdje je John Ashcroft? (18/7/02) - 2002-07-18


U američkom Kongresu je u tijeku rasprava o problematici unutrašnje sigurnosti i anti-terorizma. Na Capitol Hillu je, prije nekoliko dana, o tome govorio i ministar pravosuđa John Ashcroft. Njegovo je pojavljivanje pred zakonodavcima bilo utoliko važnije jer ga američka javnost posljednjih tjedana nije baš imala često prilike vidjeti. O razlozima njegovog čestog izostajanja s javne scene javlja Jim Malone.

Posljednji put smo čuli neku izjavu ministra Ashcrofta početkom lipnja, kada je za vrijeme posjeta Moskvi objavio uhićenje Josea Padille, američkog državljana koji je osumnjičen za planiranje terorističkog napada takozvanom prljavom, radioaktivnom bombom.

"Prekinuli smo terorističku zavjeru čiji je cilj bio podmetanje radioaktivne, prljave bombe" - izjavio je ministar Ashcroft.

Nezadovoljna Bijela kuća

Međutim, Bijela kuća nije bila zadovoljna ovim nastupom ministra Ashcrofta. Naime, on svoju izjavu o uhićenju američkog državljana osumnjičenog za terorizam, koju su prenijeli svi svjetski mediji, nije prethodno dogovorio s Bijelom kućom. Tjednima nakon toga, John Ashcroft je davao malo izjava, a nije održao niti jednu tiskovnu konferenciju.

Bila je to prilično dramatična promjena, jer se radi vjerojatno o najkontroverznijem i medijski najeksponiranijem članu vlade predsjednika Georgea Bush. Nakon 11. rujna prošle godine, nakon terorističkih napada na američki teritorij, gotovo da nije prošao niti jedan tjedan bez nekog javnog događaja na kojem je prominentno mjesto imao John Ashcroft.

Upravo njegove izjave iz tog razdoblja – o unutrašnjoj sigurnosti te o mogućim ograničenjima nekih prava i sloboda građana – učinile su ga i toliko kontroverznim.

"Naš plan u borbi protiv terorizma nije da sjedimo i čekamo na sljedeći udarac, kopajući po ruševinama prošlog napada. FBI će morati intervenirati u ranim fazama planiranja terorističkog napada, morat će agresivno istražiti sve informacije" - ovim je riječima John Ashcroft, bivši guverner Missourija i senator, sažeo američku strategiju u borbi protiv terorizma.

Leahy: Nitko ne smije ignorirati ustav

Ovakva agresivnost uzbunila je kritičare na Capitol hillu, u Kongresu Sjedinjenih Država. Oni se naime brinu da će policija, obavještajne službe, a pogotovo FBI, početi ugrožavati građanska prava Amerikanaca – sve pod izlikom obrane zemlje od terorizma.

Jedan od najpoznatijih kritičara ministra pravosuđa je njegov bivši kolega iz Senata, demokrat iz Vermonta Patrick Leahy. "Nitko ne smije ignorirati ustav Sjedinjenih Država, niti u Kongresu, a niti u vladi. Ako se to dogodi, postupamo na vlastitu štetu. Slabimo Sjedinjene Države, umjesto da ih jačamo" - upozorio je u jednoj od senatskih rasprava senator Leahy.

Ahcroft: Sloboda i sigurnost nisu isključivi

Ministra Ashcrofta u posljednjih su devet mjeseci posebno oštro kritizirale organizacije koje prate poštivanje ljudskih prava, te organizacije američkih muslimana. Posebno je upitna bila praksa pritvaranja te deportacije stranaca, za koje se sumnjalo da su možda povezani s teroristima al-Qaide, koji su izvršili napade na Svjetski trgovinski centar i Pentagon.

O tim je mjerama John Ashcroft rekao: "Onima koji tvrde da se moramo odlučiti između slobode i javne sigurnosti želim reći: upravo je sloboda ono što želimo obraniti, osigurati. U protivnom, naša bi politika bila potpuno pogrešna."

Ministar pravosuđa John Ashcroft i dalje je vrlo popularan u svojoj političkoj bazi, prije svega među članovima konzervativnih protestantskih udruga, kojima je posebno drago što ministar ne odustaje od svojih javno proklamiranih kršćanskih načela. Međutim, i pristaše a i protivnici sa zanimanjem očekuju sljedeće poteze ministra Ashcrofta o ratu protiv globalnog terorizma.

XS
SM
MD
LG