Linkovi

Znanstvenici sve bliži otkriću gena koji uzrokuje depresiju (17/7/02) - 2002-07-17


Stručnjaci kažu da svaka deseta osoba u svijetu pati od teške depresije, duševnog poremećaja koji često ljude onemogući da rade ili da uživaju u životu. Znanstvenici tvrde da bi razumijevanje genetskih uzroka tog poremećaja moglo u značajnoj mjeri poboljšati trenutne metode liječenja. Znanstvenici su sve bliže otkriću gena koju uzrokuju depresiju.

George Zubenko, profesor psihijatrije na Sveučilištu Pittsburgh sa svojom ekipom stručnjaka već gotovo petnaest godina proučava depresiju. U najnovijoj studiji, objavljenoj u časopisu Journal of Molecular Psychiatry, ekipa dr. Zubenka latila se identificiranja jednog ili više gena koji su povezani s najtežim oblikom ovog poremećaja, povratnom akutnom depresijom.

Željelo se utvrditi pokazuje li određena, specifična regija ljudskog genoma razlike pri usporedbi osoba koje pate od depresije i onih koje ne boluju od tog poremećaja. "Na sreću nas koje zanima identificiranje gena u nekom ozbiljnom kliničkom poremećaju, u ljudskom genomu postoji velik broj međusobno relativno blizu lociranih varijacija, koje se mogu koristiti kao markeri pri promatranju razlika u genomu pojedinaca" - kaže ovaj američki znanstvenik.

Ekipa znanstvenika Sveučilišta Pittsburgh utvrdila je da je 19 područja genoma bilo povezano s depresijom. Zanimljivo je da su muškarcima i ženama zajednička samo tri područja, a preostalih 16 se nalazi bilo u žena ili u muškaraca, ali nikada i u jednih i u drugih. Ukoliko njihovi nalazi budu potvrđeni, to bi dalo biološke temelje kliničkim opažanjima da su žene dvostruko osjetljivije na depresiju od muškaraca.

Ovi bi nalazi, isto tako, mogli rezultirati mnogo točnijim i pojedinačnim liječenjem depresije, što trenutno nije slučaj. S tim se slaže i Louis Marino, profesor psihijatrije sa sveučilišta Brown: "Što ćemo bolje okarakterizirati depresiju na molekularnoj razini, to će nam se više pružati šanse za razvoj sve specifičnijih lijekova. Isto tako, moći ćemo već unaprijed dijagnosticirati osobe koje su rizične za razvoj depresije te započeti s preventivnim liječenjem."

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je akutna depresija drugi po redu uzrok invaliditeta u svijetu; prvi su uzrok srčane bolesti. Premda sadašnja terapija djeluje u većini slučajeva, genetska istraživanja mogla bi rezultirati lijekovima koji će imati manje nuspojava.

XS
SM
MD
LG