Linkovi

Kongres kritizira planove o domovinskoj sigurnosti (16/7/02) - 2002-07-16


Predsjednik Bush je prije dva sata u Bijeloj kući upoznao kongresne čelnike s vladinom strategijom na području domovinske sigurnosti. Predsjednikov plan predviđa mjere kojima je cilj spriječavanje terorističkih napada na Sjedinjene Države. Plan akcije obuhvaća bolje koordiniranje aktivnosti različitih vladinih agencija, te proširenje suradnje između državnog i privatnog sektora.

U medjuvremenu, američki Kongres nastoji ispuniti rok kojeg je predsjednik Bush nekidan postavio za stvaranje novog ministarstva Domovinske sigurnosti. I republikanci i demokrati pokušavaju unijeti promjene u predsjednikov prijedlog:

Prvi čovjek domovinske sigurnosti u Bushovoj administraciji, Tom Ridge, po prvi put se pojavio pred posebnim odborom Zastupničkog doma koji je sučeljen s izazovom da predsjednikov plan pretvori u stvarnost. "Funkcije domovinske sigurnosti razdvojene su medju 100 različitih ministarstava i agencija. Mi moramo udružiti sve napore kako bi bili sigurni da je domovinska sigurnost najviši prioritet jednog ministarstva i najviši prioritet svakoga tko radi u tom ministarstvu" - rekao je Tom Ridge.

Kongresni čelnici iz obje stranke podržavaju novo ministarstvo, ali razrada podrobnosti, kako se pokazuje, može oduzeti mnogo vremena, a ponekad i unijeti razdor. Nekoliko zakonodavaca iz obje stranke predložilo je promjene u predsjednikovom planu. Neke od njih administracija je pozdravila, a neke odbacila.

Kongresmen Martin Frost, demokrat iz Teksasa, član je posebnog odbora Zastupničkog doma koji radi na uspostavi novog ministarstva. "Nadam se da će administracija shvatiti ove prijedloge onakve kakvi oni i jesu – predloženi u dobroj vjeri, kao dvostranačko nastojanje da se poboljša predsjednikov prijedlog te kao stvaranje štedljivijeg i djelotvornijeg Ministarstva domovinske sigurnosti" - rekao je u kongresnoj raspravi Martin Frost.

Na primjer, nekoliko je zakonodavaca imalo primjedbe na prijedlog Bushove administracije da ministarstvo obuhvati i Obalnu stražu, Carinsku službu i Tajnu službu. Druge brine da će prebacivanje Savezne agencije za hitne slučajeve u novo ministarstvo oslabiti mogućnost te agencije da učinkovito odgovori na prirodne katastrofe.

Neke nevladini stručnjaci za pitanja sigurnosti kažu da administracija pokušava učiniti previše i prebrzo u stvaranju novog ministarstva. Ivo Daalder je koautor studije o ovoj temi, napravljene u washingtonskom Institutu Brookings. On ističe da plan predsjednika Busha spaja isuviše različitih djelatnosti u jedinstveno ministarstvo: "Kako ćemo zaštiti našu zemlju od terorističkih napada? Imamo ovu masivnu reorganizaciju koja je, u stvari, postala zamjena za strategiju, umjesto da je odraz strategije.

Direktor Domovinske sigurnosti, Tom Ridge, kaže da je uvjeren da administracija može razriješiti razlike u gledištima s Kongresom na vrijeme za postavljeni rok, 11. rujna. No, ako se uzme u obzir da se zakonodavci pripremaju za duži odmor u kolovozu, poštivanje tog roka zahtijevat će znatno ubrzavanje tempa rada.

XS
SM
MD
LG