Linkovi

Coca Cola mijenja jedan aspekt knjigovodstvene prakse (16/7/02) - 2002-07-16


Jučerašnji govor predsjednika Busha u Birminghamu u Alabami, u kojem je izjavio da je američko gospodarstvo u osnovi snažno, unatoč niza skandala u korporativnom sektoru i padu vrijednosti dionica, doveo je do istaknutih komentara u gotovo svim današnjim izdanjima američkih listova.

Ovaj predsjednikov govor održan je u jednom vrlo turbulentnom danu na američkim burzama. Da podsjetimo, samo sat i pol prije zatvaranja burzi vodeći indeksi su gubili otprilike pet posto svoje vrijednosti, da bi dan ipak završili s relativno umjerenim gubitcima, manjim od jedan posto, a indeks tehnoloških dionica Nasdaq čak je zabilježio umjereni rast. Poslušajmo komentare američkog tiska.

Predsjednik je održao govor i burze dionica su opet postale ekstatične kad je objavio da je gospodarstvo na zdravim temeljima i da samo pati od 'mamurluka devedesetih' - piše Los Angels Times. No očigledno takvo bodrenje ne čini ništa kako bi se okončala kriza povjerenja u burze. Samo primjenom temeljite reforme regulative može George Bush pružiti sigurnost javnosti i ulagačima. S vakumom u Bijeloj kući glede ovog pitanja, drugi pokušavaju preuzeti čelnu ulogu u njegovom rješavanju. U Senatu je uvjerljivom većinom usvojena rezolucija o knjigovodstvenim reformama, dok je korporacija Coca Cola objavila da će početi obračunavati tzv. 'pravo na kupnju dionica' kao trošak. - piše Los Angeles Times. Riječ je o opciji kojom se jamči uposlenicima da će moći kupiti određeni broj dionica po unaprijed utvrđenoj cijeni, bez obzira na njihovu stvarnu vrijednost u trenutku transakcije.

Los Angeles Times smatra da su oba ova poteza - i onaj Senata i onaj Coca Cole - dobrodošla, ali nisu dostatna. Predsjednik ne može izbjegavati da se nosi s etičkim mrljama unutar adminsitracije, kao ni da izbjegava sudjelovati u izradi konkretnih reformi. Sad kad je Senat usvojio knjigovodstvene reforme, predsjednik Bush bi bar mogao podržati ideju da korporacije deklariraju kao trošak 'opcije za kupnju dionica' koje daju svojim uposlenicima - piše Los Angeles Times uz napomenu da Coca Cola ne može sama povući ostatak korporativne Amerike da krene putem poštenog vođenja poslovnih knjiga.

Današnji Washingon Post piše kako jučerašnje političko iznenađenje nije bilo to što je Senat tako nadmoćno usvojio zakonski prijedlog o knjigovodstvenoj reformi, već toplina s kojom se činilo da predsjednik Bush pozdravlja to usvajanje. Članovi Kongresa shvatili su potrebu za ozbiljnim reformama - jučer nije samo nadmoćno usvojen zakonski prijedlog o knjigvodstvenoj reformi u Senatu, već smo dobili i obećanje od čelnika senatske većine - senatora Toma Daschlea - da će se u budućnosti pozabaviti i pitanjem 'opcija za dionice' koje u jučer usvojenu mjeru nisu uključene. Parada korporativnih skandala dala je svima priliku da se suprotstave kršenju zakona - piše Washington Post, uz napomenu da bi predsjednik Bush trebao predvoditi ta nastojanja.

Današnji New York Times ističe da dok se predsjednik Bush trudi obraniti knjigovodstvene trikove kojima se skriva stvarna cijena 'opcija za kupnju dionica', a Kongres se izražava dvosmisleno pod intenzivnim pritiskom korporacija, reforma dolazi s jednog neočikivanog mjesta - Coca Cole. Time se Coca Cola pridružila rijetkim kompanijama kao što su Boeing, Winn-Dixie i od svibnja ove godine i list Washington Post. Kritičari ideje da se opcije računaju kao trošak kažu da će to dovesti do nižih cijena dionica, jer će smanjiti godišnju zaradu po dionici. U tome ima nešto istine - zaključuje ovaj newyorški list - Coca Cola je priopćila da bi joj profit od dolar i 60 centi po dionici u 2001. godini, bio reduciran na dolar i 51 cent da je 'opcije za kupnju dionica' klasificirala kao trošak. No ono što Coca Cola time dobiva jest kredibilitet kod ulagača koji bježe od burza dionica jer su izgubili povjerenje u knjigovodstvene metode američkih korporacija - piše današnji komentator New York Timesa. I Bijela kuća i Kongres trebali bi se osjećati nelagodno da se došlo do toga da jedna tvornica bezalkoholnih pića preuzme vodstvo na putu ka reformi.

XS
SM
MD
LG