Linkovi

Danas predstavljanje dugoročne strategije domovinske sigurnosti SAD-a (16/7/02) - 2002-07-16


Predsjednik Bush će danas službeno objelodaniti dugoročnu strategiju domovinske obrane svoje administracije. Dokument na stotinjak stranica izlaže korake koji bi trebali spriječiti buduće terorističke napade na tlu Sjedinjenih Država.

U prvom dokumentu takve vrste, radi se o vrlo detaljnom pristupu domovinskoj sigurnosti. Nastala kao rezultat osam mjeseci premišljanja unutar administracije predsjednika Busha, "Nacionalna strategija domovinske sigurnosti" - kako je dokument službeno nazvan - detaljan je plan djelovanja.

To nije konkretni zakonodavni prijedlog niti izvršna odredba, nego popis preporuka za koje Bijela kuća vjeruje da će zaštititi američko građanstvo od budućih terorističkih napada. Težište dokumenta je na koordinaciji između svih razina vlade, kao i između javnog i privatnog sektora. Veći dio dokumenta posvećen je stvaranju Ministarstva domovinske sigurnosti, i ciljevima koje predsjednik postavlja pred novo ministarstvo.

Međutim, dokument preporuča i specifične promjene u saveznim zakonima, kao i zakonima američkih država, koje se smatra neophodnima za bolji odgovor na terorističku prijetnju. Dokument poziva na proširenje sporazuma o izručenju s drugim zemljama, kao i povećavanje ovlasti predsjednika da reorganizira vladine agencije i prebacuje financiranje. Strategija domovinske sigurnosti postavlja i neke dugoročne znanstvene ciljeve, poput razvoja novih cjepiva protiv bioloških agensa. I

sto tako, poziva se i na postavljanje novih senzora za zaštitu od eventualnog terorističkog napada nuklearnim oružjem. Sugeriraju se i specifični sigurnosni problemi na razini pojedinačnih saveznih država. Jedan od njih uključuje postavljanje saveznih normi za izdavanje vozačkih dozvola kako bi se otežalo teroristima da se domognu ove važne identifikacijske isprave.

Predsjednik Bush će američkoj javnosti detaljnije govoriti o Strategiji domovinske sigurnosti odmah nakon što dokument u Bijeloj kući predstavi kongresnim čelnicima. Sažetak dokumenta, koji su novinari dobili sinoć, naglašava potrebu mobiliziranja i organiziranja čitave zemlje u sprečavanju napada na tlu Sjedinjenih Država. Kako piše, mnogo toga je već učinjeno kako bi se poboljšala domovinska sigurnost, ali mnogo toga tek predstoji učiniti.

XS
SM
MD
LG