Linkovi

Sve strane zadovoljne sporazumom u slučaju američkog talibana (16/7/02) - 2002-07-16


Kada je John Walker Lindh optužen u siječnju za zavjeru s talibanima radi ubijanja Amerikanaca ministar pravosudja John Ashcroft proglasio je ovo sudjenje kritičnim trenutkom u borbi protiv terorizma. Neki su se dužnosnici Pentagona i FBI-a privatno žalili da je ministar Ashcroft pretjerao u davanju raznih epiteta optuženom Lindhu.

U sudnici se, istodobno, moglo čuti da su njegovi odvjetnici planirali predočiti dokaze da nakon zarobljavanja on nije imao adekvatnu medicinsku njegu te su htjeli ukazati na još neke nepravilnosti. Zato se vjeruje da je vlada htjela doći do brzog rješenja prije nego dokazi ugledaju svjetlo dana, ali i da se administracija plašila da ne postoji dovoljno dokaza u slučaju protiv američkog talibana čiji su odvjetnici pristali na sporazum da bi njihov branjenik izbjegao doživotni zatvor. Dakle, sporazumom su svi zadovoljni – piše New York Times!

Christian Science Monitor, odnosno komentator tog lista Godfrey Sperling piše o mogućnosti da, kako je to rekao – novi Gore – bude opasan takmac predsjedniku Bushu na idućim izborima? Ukoliko Al Gore ne izmjeni svoju izbornu taktiku i ne predstavi “novog Gorea”, on nema nikakvih šansi protiv Georga Busha koji ima podršku javnosti zbog ratne situacije. Ali, ukoliko Al Gore postane atraktivniji političar može postati i pobjednički kandidat – ističe gospodin Sperling koji se u svom članku poziva na sličan slučaj s Richardom Nixonom. Nixon je izgubio predsjedničke izbore 1960.godine, ali pred izbore 1968-me predstavljen je potpuno “novi Nixon”, koji je postao predsjednik!

XS
SM
MD
LG