Linkovi

Broadway Richarda Rodgersa (16/7/02) - 2002-07-16


Broadwayski skladatelj, Richard Rodgers, rođen je 1902. godine, a umro je 1979. No, njegova glazbena legenda i dalje živi. Gradski muzej New Yorka priredio je izložbu u povodom stote godišnjice rođenja Richarda Rogersa.

Zaljubljenici u mjuzikle ove godine obilježavaju stotu obljetnicu rođenja Richarda Rodgersa s nizom manifestacija, od posebnih radijskih i televizijskih emisija, do ponovnog postavljanja njegovih djela i koncerata. U toj proslavi sudjeluje i Muzej grada New Yorka koji je priredio izložbu pod naslovom “Broadway Richarda Rodgersa”. Izložba prikazuje skladateljevu bogatu karijeru koja uključuje 900 snimljenih melodija i 41 broadwayski mjuzikl.

Kustos Marty Jacobs kaže da svatko poznaje Rodgersa po njegovim poznatim melodijama iz mjuzikala poput “Moje pjesme, moji snovi”, “South Pacific” i “The King and I”. No, on valja biti upamćen i kao čovjek koji je donosio prekretnice u glazbeno kazalište, kao što je to bio slučaj s predstavom “No Strings”. "Predstava 'No Strings' s Diahann Carroll i Richardom Kileyem donosi priču o bijelom muškarcu i njegovoj djevojci, Amerikanki afričkog podrijetla, s kojom se susreo u Parizu. To je tema koja je bila daleko ispred svog vremena, a ta je predstava bila hit na Broadwayu."

Richard Rodgers je sinonim za Broadway. Njegove suradnje, najprije s tekstopiscem Lorenzom Hartom, a potom i s Oscarom Hammersteinom, te njegov samostalni rad nakon Hammersteinove smrti 1960. godine, doveli su do najpopularnijih i najnagrađivanijih mjuzikala. Rodgers je dobio niz prestižnih nagrada za predstave “King and I”, “South Pacific” i “Carousel”, a glazba iz filma “State Fair” nagrađena je Oscarom. Taj film kasnije je postavljen kao mjuzikl na Broadwayu. Gospodin Jacobs kaže da je filmska verzija mjuzikla “Moje pjesme, moji snovi” bila jedan od najuspješnijih filmova po zaradi u povijesti filma.

Rodgersova i Hammersteinova “Oklahoma” smatra se klasikom američkog mjuzikla, ali je privukla i međunarodnu publiku. “Oklahoma”, koja je prvi put postavljena na Broadwayu 1943. godine, danas je ponovno na repertoaru nakon što je nova izvedba te predstave u Londonu osvojila nekoliko nagrada.

Gospodin Jacobs kaže da su Rodgersova djela dobro primljena u inozemstvu jer njihova glazba lako ulazi u uho, lako je pamtljiva i zabavna za pjevanje: "Njegova djela prihvaćena su u inozemstvu zbog glazbe. U to doba kad je on stvarao, svi su pisali lirsku glazbu i htjeli su je slušati kako bi je zapamtili, zviždukali i pjevali. Današnja glazba nije lirska i ne možete razumijeti stihove."

Gospodin Jacobs ističe da je Rodgers promjenio svijet glazbenog kazališta time što je koristio glazbu za pojačavanje zapleta. To je, kaže on, započelo s “Oklahomom” te je imalo ogroman utjecaj na skladatelje i pjesnike.

XS
SM
MD
LG