Linkovi

Američki Senat usvojio prijedlog zakona o reformi poslovanja korporacija (16/7/02) - 2002-07-16


Američki Senat jučer je jednoglasno usvojio zakon o širokoj reformi poslovanja korporativnog sektora, kojemu je cilj povrat povjerenja ulagača kažnjavanjem poslovnih prijevara, kao i pojačavanjem kontrole računovodstvene prakse.

Povod ovom zakonu bila je čitava serija skandala među američkim kompanijama, uključujući i bankrot Enrona, te računovodstvene prijevare u WorldComu. Pokrovitelj zakona je demokratski senator iz Marylanda, Paul Sarbanes.

"Financijska neodgovornost i obmane kakve smo vidjeli u svim slučajevima koji se pojavljuju na naslovnicama naših novina, prava su opasnost oporavku našeg gospodarstva. Ne možemo si priuštiti da čekamo na slijedeću obmanu iz korporativnog sektora, iza koje bi slijedio novi val otpuštanja uposlenika, pa, iza toga, još jedna propast mirovinskog fonda te kompanije. Moramo djelovati kako bi povratili povjerenje javnosti u naša financijska tržišta."

Novi zakon predviđa oštre kazne i globe za prijevare vrijednosnicama. Primjerice, direktori kompanija koji falsificiraju financijska izvješća mogli bi biti kažnjeni s deset godina zatvora i globom do milijun dolara. Prema novom zakonu, revizorima bi bilo zabranjeno pružanje određenih konzultatskih usluga, a bilo bi uspostavljeno i neovisno nadzorno tijelo, koje bi provodilo inspekcije i kažnjavalo računovodstvene kompanije koje bi prekršile pravila rada. Senatska verzija zakona treba sada biti usklađena s blažom verzijom koju je usvojio Zastupnički dom, prije nego što bude poslana na potpis predsjedniku Bushu. On je, pak, naznačio svoju podršku zakonu i vjerojatno će potpisati njegovu završnu verziju.

XS
SM
MD
LG