Linkovi

Bush: 'Američko gospodarstvo ima dobre temelje za rast' (15/7/02) - 2002-07-15


Predsjednik Bush jutros je održao govor u Birminghamu u Atlanti, gdje je izjavio da je američko gospodarstvo u temeljima snažno, unatoč nizu skandala u poslovnom sektoru i padu vrijednosti dionica.

Predsjednik je kazao da su tijekom devedesetih Sjedinjene Države bile opijene gospodarskim rastom. Sada, rekao je, za to treba platiti cijenu. "Amerika se mora osloboditi mamurluka, koji je proizašao iz gospodarske neumjerenosti kroz koju smo upravo prošli. Profitima nije bilo kraja. Za burze i profite nije bilo sutrašnjice. A sada patimo od posljedica tog pretjerivanja".

Govoreći na sveučilištu Alabame u Birminghamu, predsjednik je ukazao na najnovije statistike, koje pokazuju da se gospodarstvo oporavlja. Prema njegovim riječima, inflacija je pod kontrolom, kamatne stope su niske, a produktivnost je u porastu. "Ovo gospodarstvo ima dobre temelje za rast, tako da ljudi koji žele raditi mogu naći posao, a poduzetnici mogu napredovati".

Predsjednik je dodao da problem leži u gubitku povjerenja javnosti u poslovni sektor, uzrokovanom nizom financijskih skandala. On je također zatražio podršku za mjere borbe protiv poslovne korupcije, koje je predstavio prošloga tjedna, te je ponovno pozvao poslovne čelnike da preuzmu veću odgovornost za svoje postupke. "Svi mi očekujemo i cijela naša zemlja očekuje od poslovne Amerike da se pridržava najviših etičkih standarda".

Unatoč predsjednikovom govoru, cijene dionica na Wall Streetu danas ponovno bilježe veći pad.

XS
SM
MD
LG