Linkovi

Po prvi put nakon dvije i pol godine euro i dolar izjednačeni (15/7/02) - 2002-07-15


Euro je dostigao paritet s dolarom, po prvi put u dvije i pol godine. Od prvog dana ove godine, kada su novčanice eura službeno ušle u opticaj zamijenivši brzo i uspješno nacionalne valute u 12 država Europske Unije koje su se opredijelile za monetanru uniju eurozone, stručnjaci su isticali da je paritet dolara i eura ekonomska realnost i prognozirali da će se ona dogoditi krajem iduće godine.

No, ponedjeljak 15. srpnja biti će zapamćen kao dan u kome je vrijednost eura izjednačena s vrijednošću dolara – najviša vrijednost eura na burzama bila je 1.0023 dolara. Euro je lansiran 1. siječnja 1999. godine, kada je jedan euro – tada još u opticaju nepostojeća valuta – vrijedio 1.17 dolara. Od tada vrijendost eura prema dolaru opada, s manjim razdobljima jačanja, da bi u listopadu prošle godine jedan euro vrijedio samo 0.8225 dolara. Od početka ove godine euro je u stalnom usponu, vrijednost mu je od 1. siječnja do danas narasla za 12 posto.

Razloge paritetu prije očekivanog, ekonomisit nalaze u ne baš povoljnim rezultatima američke privrede pogorčanima financijskim skandalime, te početku ciklusa sustavnog gospodarskog rasta u Europi. S paritetom dvaju valuta, za razliku od Amerikanaca, Europljani će putovati jeftinije no Amerikanci će, s manje vrijednim dolarom u svijetu, izvoziti lakše i više. Prijelaz ove psihološke granice izjednačavanja vrijednosti eura i dolara u Europi je samo konstatiran – ali bez posebnih komentara.

XS
SM
MD
LG