Linkovi

Summit čelnika BiH, Hrvatske i Srbije u Bruxellesu dobiva samo pohvale (15/7/02) - 2002-07-15


Označen “simboličnim” jer je potvrdio riješenost tri zemlje da surađujući napreduju u europskim integracijskim procesima, sarajevski summit čelnika BiH, Hrvatske i Srbije u Bruxellesu je dobio samo pohvale.

Sarajevski susret kolektivnig Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Hrvatske i Srbije dočekan je u institucijama EU kao 'još jedna dobra, zapravo vrlo dobra vijest iz regije', kako je sastanak i potom sadržaj završnog dokumenta prokomentiran u europskoj Komisiji. Visoki izaslanik za vanjske poslove EU Javier Solana nesumnjvo je u bolje dane za regiju uložio dosta svog vremena, truda i energije, stoga je s jakim razlogom pozdravio već samu činjenicu da su došla vremena u kojima se najviši dužnosnici triju država nalaze na poslovnom dogovoru. "Sastanak je od velikog simboličnog značenja jer je prvi i jer kao takav ukazuje koliki je odlučan napredak načinjen u prelaženju preko gorkog naslijeđa prošlosti", komentirao je Solana. "Sada su otvorene trajne mogućnosti za dijalog i suradnju što je istovremeno i jasan signal čelnika da su ove tri zemlje odlučne koncentrirati se na budućnost i na suradnju između sebe i sa susjedima, kako bi izašle u susret izazovima europskih integracija", završio je Solana.

U NATO savezu također nalaze 'povijesni trenutak', "sastanak čelnika je potvrda da je regija ušla u novu fazu dobrosusjedstva", kazao je NATO-ov dužnosnik za veze s javnošću. Nije zgorega spomenuti da su doslovno svi mediji u europskim zemljama zabilježili summit u Sarajevu, sve u kontekstu smirivanja prostora koji je sve do nedavno predstavljao sinonim za rat susjeda i nestabilnost.

XS
SM
MD
LG