Linkovi

Neuspio atentat na francuskog predsjednika Chiraca (14/7/02) - 2002-07-15


Za vrijeme parade povodom dana pada Bastille u Parizu, jedan mladi, kako policija kaže, poremećeni neonacist, otvorio je vatru pri prolasku francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca – priopćila je francuska policija. Muškarac je odmah uhićen i pritvoren, a nakon pritvaranja priznao je da je njegov cilj bio francuski predsjednik.

Policija kaže da je 25-godišnji Maxime Brunerie stajao u gomili kod pariškog Slavoluka pobjede kada je iz kutije za gitaru izvukao pušku kalibra 22 i ispalio jedan hitac. Francuski predsjednik Jacques Chirac upravo se u otvorenom automobilu provezao pokraj tog mjesta. Napadač je, kaže policija, pripadnik "neonacističke i huliganske skupine".

Francuska televizija javlja da je i ranije pokazivao znakove emocionalnih poteškoća. Očevici kažu da su ljudi koji su stajali pokraj gospodina Brunerieja počeli vikati kada je on izvukao pušku i opalio prvi metak. To je privuklo pažnju policajaca, koji su ga odmah savladali i odveli u lisicama. Motivi napadača nisu posve jasni. Podsjetimo, gospodin Chirac je, na predsjedničkim izborima u svibnju, uvjerljivo porazio kandidata krajnje desnice Jean-Marie Le Pena.

XS
SM
MD
LG